39. SPAR Budapest Maraton

39. SPAR Budapest Maraton

Takács Viktor
Takács Viktor
2024/10/03
Már csak egy hét és kezdődik!
Hirdetés

SPAR Budapest Maraton -  hogyan lesz a futás élmény

Jövő hét végén, október 12-13-án immáron 39. alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb maratonját, a SPAR Budapest Maratont. Az utóbbi néhány évben igencsak megszaporodtak azok a futóversenyek, ahol, ha maratont nem is, de legalább egy „félmarcsát” lehet teljesíteni, így a legnagyobbnak maradni évről évre egyre nagyobb kihívás a szervezőknek. Míg mondjuk 15 évvel ezelőtt mindössze 60-70 félmaraton tekintetében konkurens verseny volt az országban, addig mára ezek száma megközelíti a 300-at. Természetesen ez a fajta verseny abszolút pozitív hatással van a rendezvényre, ugyanis a távok és a versenyt körülvevő egyéb programok és szolgáltatások tárháza folyamatosan nő. Kocsis Árpáddal, a BSI ügyvezetőjével és a Budapest Maraton versenyigazgatójával beszélgettünk arról, hogy mire is számíthatunk az idei versenyen és megkérdeztük arról is, hogy mi a siker kulcsa, mi emeli a képzeletbeli dobogó felső fokára ezt a versenyt a többi sok száz közül.

39. SPAR Budapest Maraton-6
Kocsis Árpád a BSI ügyvezetője és a Budapest Maraton versenyigazgatója
39. SPAR Budapest Maraton-6
Forrás: Budapest Maraton

Hogy néz ki ma a futóverseny paletta Magyarországon? Kikkel kell versenyzni?

Az elmúlt 15 év arról szólt, hogy minden utcasarkon, minden településen, minden folyóparton, tóparton, hegyre föl, hegyről le alakult egy futóverseny. Egyre több futó van és mindenki szeretné megmutatni a saját faluját, városát, tavát, hegyét stb. Ezek nagy része persze kicsi, az átlagos indulók száma 3-500 fő. 10.000 feletti versenyzőt mindössze 4 hazai verseny mozgat meg (melyek közül az egyik a BP maraton), igazából ők lennének a konkurencia, velük kéne versenyezni, de valójában ez nem igazi versengés, főleg, hogy az említett 4 versenyből  hármat mi, a BSI rendezünk. A Budapest Maraton Fesztiválon a csúcsszám egyébként 34.000 volt (2017-ben), amit a többi verseny nem tud megközelíteni. Ez felfoghatatlan nagyságrend a többiekhez képest!

(A 2025-ös NN UltraBalatonra 27.000 nevezés érkezett, alig 5 perc alatt, ezzel tudomásunk szerint ez a második legnagyobb verseny idehaza. A tavaszi TELEKOM Vivicittá, amit szintén a BSI szervez 23.000 fős létszámával a képzeletbeli dobogó 3. fokán, 4. a WIZZAIR Félmaraton 13 500 futóval) 

Idén hányan fognak indulni?

Pontos szám még nincs, de azt gondolom így 12 nappal korábban, hogy olyan 28 és 31.000 között fog megállni valahol. Persze ez az összes nevezés az összes távra. A hosszú távok nevezőit egyébként már elég jól látjuk, idén végre újra elértük a covid előtti átlagunkat, amely 6300 maratonistát jelent! Csak érdekességképpen, tudod, hogy a második legtöbb maratoni nevezővel rendelkező versenyen hányan indultak?

Nem tudom. Hányan?

Nem fogod kitalálni! 400-an. 400 Fő! Azt is mi rendeztük egyébként, a BSI Maratonfüredje volt az.

Ezt tényleg hatalmas versenyelőny, ha szabad ilyen szójátékkal élnem...

Hát persze! Nagyon nem mindegy, hogy egy maratonon a 2 óra 30 perc körüli győztes és az 5:30-6:00 között beérkező utolsó célba érkező között 2-300 ember kocogja körbe a pályát, vagy urambocsá vannak percek, amikor bejön 60-70 ember. A maratonnak az a lényege, hogy tömegben csinálod és erőt ad neked a tömeg. Valaki mindig hátba fog veregetni akár fizikai, akár mentális nehézségeid vannak. Ezt itthon sehol nem kapod meg, legalábbis ilyen nagyságrendben nem!

39. SPAR Budapest Maraton-3
Frisstő állomásnál egy első teljesítő
39. SPAR Budapest Maraton-3
Forrás: Budapest Maraton

Hogy alakul a versenyzők összetétele? Vannak azért külföldiek is vagy többségében inkább magyarok?  Ha hátbaveregetésre szorulok, kell tudnom nyelveket?

Kell bizony, ugyanis nem hinnéd, de minden második egyéni maratoni induló külföldi! Ez egy igazi nemzetközi maraton! Ha magad elé vagy mögé nézel, akkor az egyik versenyző külföldi lesz. Jobb oldaladon egy magyar barátod áll, balon egy külföldi. Idén 105 országból érkezett nevezés az eseményre. Ilyet kizárólag az olyan nagy maratonokon talál az ember, mint a bécsi, varsói vagy akár a berlini. Ez egyébként a többi versenyhez képest szintén egy hatalmas pluszt ad!

Honnan ez a nagy népszerűség? 

Budapest egy csodálatos város. Ezt nem mi mondjuk, a külföldiek mondják, hogy a Budapest Maraton pályája a világ egyik legszebb pályája. Lehet, hogy egy magyar úgy van vele, hogy „már megint a rakparton futok”, de egy külföldinek meghatározó élmény a Budai-Vár, az Országház, a Lánchíd vagy akár a Gellért-hegy látványa. A mezőny döntő részének ez egy csoda. Kevés olyan város van, amely meg tudja csinálni, hogy nem viszi a pályát ipari területekre vagy lakótelepekre.

A pálya vonalvezetése tudatos abból a szempontból, hogy a szép helyeken menjen végig?

Abszolút! Igaz, mióta kinőttük a Városligetet, néhány részt sajnos ki kell hagynunk az útvonalból, ugyanis, ha pl. ragaszkodnánk az Andrássy úthoz, akkor a 4-es és 6-os villamosok órákra történő megállítása brutális káoszt okozna a város közlekedésében. Volt egyébként, amikor Fótra futottunk ki, volt, amikor Újpestre vagy amikor én 88-ban futottam a maratont, a Szentendrei úton mentünk. Ez szerencsére már a múlté, ennél sokkal szebb a mostani! Ma már szinte az összes szép helyet meg tudjuk mutatni a futóknak!

Ezen a szép útvonalon a támogató sporttársak mellett kapnak a futók másféle motivációt is a szervezőktől? 

Természetesen! Ez mindig is a szervezés részét képezi, már vagy 25 éve. A pályán 800-900 méterenként van egy olyan pont – egy zenés pont, egy váltóhely, egy mérőpont, egy speaker -, ahol igyekszünk lelkesíteni, motiválni a futókat, ahol hangulatot csinálunk. A szurkolókat is bevonjuk a hangulatkeltésbe, a speakerek pedig bemondják az épp elhaladó versenyző nevét, aki ettől remélhetőleg új erőre kap. 

39. SPAR Budapest Maraton-1
Dobosok a pálya mentén
39. SPAR Budapest Maraton-1
Forrás: Budapest Maraton

Mi a tapasztalatotok? A szurkolók tudatosan érkeznek egy-egy állomásra vagy spontán állnak meg, hogy „jé, itt egy futóverseny”?

Nagyon komoly energiákat fektetünk a „gyere szurkolni” témába. Igyekszünk minél több barátot, családtagot és sportkedvelőt rávenni arra, hogy akkor is látogasson ki az eseményre, ha ő maga nem indul rajta. Ebben segítségünkre vannak pl. olyan alapítványok is, mint a Bátor Tábor Alapítvány, akik külön szervezik a szurkolókat. Volt, amikor 2 busszal hoztál őket és vitték a különböző pontokra. A budapesti pálya ráadásul lehetővé teszi, hogy könnyen, tömegközlekedve, kerékpárral, rollerrel is el lehessen jutni a különböző helyekre. Ez is egy nagy pozitívum! Vannak egyébként olyanok is szép számmal, akik csak belebotlanak a versenybe és megállnak egy kicsit nézelődni, tapsolni, szurkolni. Egy maraton a laikusoknak is átjön, hogy mekkora teljesítmény!

Térjünk vissza egy kicsit a hangulatra. A zenés pontokon találunk esetleg ismertebb fellépőket is, akikért önmagában is megéri kilátogatni?

Hogyne! Világszenzáció volt pl. tavaly, hogy az Operaház előtt az Operaház zenekara játszott a futóknak vagy korábban volt olyan, hogy az Operettszínház énekkara énekelt a Nagymező utcában szintén a maraton apropójából. 

Ők idén is lesznek?

Még nem dőlt el, hogy az Operaház lesz-e, nagyon bízom benne, hogy igen! Egyeztetés alatt van a dolog! De egyébként szinte minden zenei stílus képviselteti magát a rendezvényen. A komolyzenétől a hard rockon át a népzenén keresztül a diszkóig! A fellépők között vannak ismertebb nevek is, de annyira szerteágazó a felhozatal, hogy most nem tudok kiemelni egy konkrétat sem.

Melyik a legnépszerűbb program? Természetesen a futáson kívül...

A közös bemelegítésen mindig sokan vannak, de ez inkább a gyerekeknek és a kisebb távokon induló első bálosoknak buli. Aki komolyabb távokat vállal, az ezen többnyire nem szokott részt venni. Ezen kívül az EXPO is nagyon népszerű, ahol sok sportszergyártó képviselteti magát, ki lehet próbálni pl. a futócipőket, illetve nagyon szeretik a főszponzor partnereinek standjait is, ahol sok-sok finomságot meg lehet kóstolni. Különböző helyszíneken vannak kisebb-nagyobb nyereményjátékok is, ezeket is szokták szereti a kilátogatók. De egyébként kár is lenne egyvalamit kiemelni, ugyanis az egész rendezvény az, ami népszerű. Az egésznek van egy hangulata, ami magával ragad. Nehéz innen hazamenni!

Volt egyébként olyan próbálkozás, ami nem jött be?

Persze, volt! Volt pl. olyan szurkolói kampányunk több éven keresztül, ahol a nevezőknek adtunk egy szórólapot, amellyel meghívhatták egy vagy akár több ismerősüket a versenyre szurkolni. Ezt a lapot ki kellett tölteni (alapadatokkal) és a pálya különböző pontjain be lehetett dobni urnákba, amivel a haverok, rokonok részt vettek egy nyereményjátékon. Lehetett nyerni BSI nevezéseket, ajándékcsomagot stb. Gyalázatosan kevés lap került bedobásra.  Nagyon boldog volt, aki nyert, de kb. 100 ember közül sorsoltunk. Nem ez volt a várakozás! A futótávok szerencsére mind „betaláltak”!

39. SPAR Budapest Maraton-4
Suhanj Alapítvány
39. SPAR Budapest Maraton-4
Forrás: Budapest Maraton

Térjünk rá a futásra...

Összesen 17 táv van. Nem sorolnám fel mindet, akit érdekel az a rendezvény honlapján végig tudja böngészni őket. Amit viszont kiemelnék, azok a csapatversenyek! Iszonyú népszerűek! A COVID előtt pl. 1200 db 4 fős csapat nevezett és óriási hangulat volt a váltóhelyeken. Ez mostanában a felére esett vissza, de arra számítok, hogy a hangulat a váltóhelyeken idén is hasonló lesz.

Jönnek különleges csapatok is? Értem ezalatt azt, hogy nem szimplán 4 munkatárs áll össze.

De jönnek ám! Szokott lenni színészváltónk, minden évben jönnek a külföldi országok nagykövetségek csapatai, rendszeresen vannak olyan orvos-gyógyult beteg alkotta csapataink, akiket az akár több éves közös „munka” összekovácsolt az életben is. Van egy „42 évesen 42 km-t futottam” oklevelünk is (igaz ez nem csapatoknak jár), melyet többször adhattunk már át olyan hírességeknek, mint pl. Csőre Gábor, Kovács „Kokó” István vagy Dombi Tibor. Sokszínű a paletta! 

Az esemény egyik legnagyobb színfoltja azt gondolom az idén 11. alkalommal megrendezésre kerülő FODISZ Futam, ahol 6-700 fogyatékkal élő mérettetheti meg magát 500 méteren. A maraton rajtkapujából indulnak és oda is érkeznek vissza, ahol másnap a sok ezer maratonista fut majd . Van egy kislány, akit egy kocsiban tolnak végig minden évben és az utolsó 5 méteren kiszáll, hogy a befutót egy járókerettel, egyedül teljesíthesse. Fantasztikus dolog!

Futás előtt, közben és után kapnak valamilyen plusz segítséget a versenyzők a szuper hangulaton kívül is?

Természetesen. Már jóval a verseny előtt elkezdjük támogatni a nevezőket, pl. azzal, hogy ingyenes edzéstervet (E-edzésterv) biztosítunk nekik a felkészüléshez. Aztán a versenyen, a nagy versenyekhez hasonlóan vannak iramfutók, akik segítenek tartani a kiszemelt tempót, természetesen a frissítőpontokon igyekszünk bőséges választékot biztosítani, a versenyt követően pedig minden finisher egyedi befutóérmet és befutócsomagot kap. Az első teljesítőknek továbbá egyedi rajtszámot is adunk, hogy futás közben egymást is buzdíthassák!

39. SPAR Budapest Maraton-5
39. SPAR Budapest Maraton-5
Forrás: Budapest Maraton

Azt hiszem, hogy az olvasók ezt a kis beszélgetést elolvasva biztosan kedvet kapnak majd, hogy akár most, az utolsó pillanatban benevezzenek valamelyik távra!

Én is remélem, hogy sikerült felkeltenem még pár ember figyelmét!

Hirdetés