ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt

ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2024/10/07
Nagyon stabil tartás, kimagasló kényelem, széles körű felhasználhatóság. És talán a legfontosabbak: minőség és megbízhatóság.

ASICS Gel Kayano 31

Az ASICS éppen a 30-ik kiadásánál reformálta meg a Kayanot. Azt a futócipőt, amely 1993 óta az ASICS talán legikonikusabb edzőcipője volt. Nagy bátorság volt, de úgy tűnik, hogy a modell túlélte ezt a változást, és talán divatosabb lett a futók körében, mint valaha. A fő kvalitásai változatlanok maradtak. Nagyon stabil tartás, kimagasló kényelem, széles körű felhasználhatóság. És talán a legfontosabbak: minőség és megbízhatóság. Első lépéseknél egy bársonyos kalodában érzi magát az ember, de ez a keménység futás közben igen hamar elpárolog. Futás közben nem csak, hogy nem zavaró a stabilitása, de a kezdetektől igen magas futóélményt nyújt.

ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-5
ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-5

Súly

Súlyát tekintve kicsit elégedetlen vagyok még mindig. A Kayano 29 285 grammja után a 30-as kiadás 305 grammra hízott. Ezután a 31-es széria kerek 300 grammja előrelépés, de azért ezt inkább egy helyben járásnak hívnám. A tavalyi évben gyakorlatilag maximalista design-ra váltott az ASICS, így érthető volt a súly növekedése, de az új talp habokkal azért most már ideje lenne elindulni a Kayano súlyával is lefelé. Sajnos úgy tűnik, hogy olyan nagyon erősen nem is dolgozik rajta az ASICS, hogy lefogyassza a Kayanot. A lényeg a stabilitás megtartása, amihez a jelek szerint szükséges a sok „anyag”. Apró jó hír, hogy amikor futás közben próbáltam megtippelni a súlyát, jóval kevesebbre saccoltam, azaz a kialakítása meglehetősen dinamikus, a 300 gramm ellenére kifejezetten szellős futást tesz lehetővé.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

Drop

A talpa kialakítása alapvetően mit sem változott a 30-as modellhez képest. A legutóbbi 39,7 mm-es sarokmagasságból 39,3 lett, míg a cipő elején a 27,7 helyett 27,8 mm. Bár az ASICS folyamatosan 10 mm-es droppal hirdeti a Kayanot, a mérések szerint (RunRepeat.com) ez legutóbb 12 mm volt, míg most 11,5 mm. Ez meglehetősen magas drop, azaz leginkább a stabilitást igénylő futót technikájához van igazítva, ami a saroklandolás. Futás közben számomra mégis inkább a középtalpas landolás volt benne a legtermészetesebb. Közepes iramú futásnál nem éreztem azt, hogy sarokra landolást kényszerítene rám. A lábujjhegyen rohanás semmiképpen sem áll jól neki, de leginkább a középtalpas, és csak kevésbé a saroklandolás volt jellemző a benne leedzett kilométerek során.

Általunk tesztelt futócipők dropja min/max
0 mm
10 mm
13 mm

ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-1
ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-1

Tartás

A Kayano mindig is stabil cipő volt, de egészen a 29-es verzióig nem volt annyira hangsúlyos, mint a 30-31-es modelleknél. A 30-asból egy maximalista, azaz minden jóval telepakolt cipőt alkottak. A 31-es megőrizte ezt a vonalat. A talp szélessége picit keskenyedett. Elöl 2 mm-t, a saroknál nem kevesebb, mint 8 mm-t fogyott! A stabilitásából mit sem vesztett, sőt talán még határozottabb lett a tartása. A talphoz képest egyébként körben mindenhol a hab anyag kiáll oldal irányba, azaz csupán a talajjal közvetlenül találkozó felületet csökkentették jelentősen! A sarokrész külső plusz megtámasztást nem kapott, de a beépített csésze nagyon erősen tart. Nagyjából hasonló, mint elődjénél. A csésze a sarok magasságának nagyjából két-harmadáig ér, így a felső 2 centiméter már egészen flexibilis, jobban felveszi a sarok, illetve az achillesz-ín alakját, így növeli a komfortot. A szivacsozás most is első osztályú, így minimálisan sem mozog el a lábtól. Tökéletes tartást, és kényelmet biztosít. A boltozati alátámasztása, és körben a szivacs megemelés talp hosszának nagyjából hátsó két-harmadán még tovább növeli a talp stabilitását. Természetesen most is beépítésre került a legutóbb debütált 4D Guidance System a talp belső oldalába. Ez a rendszer a korábbi DuoMax és Litetrust helyettesítője, komolyan tart, nem „kopogós”, enged futni. A felsőrész vászna nem teljesen merev, hanem pici flexibilitást biztosít, így futás közben tud valamennyit torzulni, és a kényelem szempontjából ez sokat jelent. A Kayano 30-as is 10-est kapott tőlem, most erre 10,5-öt adnék, ha lehetne.

A cipő karaktere a tartás alapján
100 %
enged
megtart

ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-4
ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-4

Kényelem

A kényelmet megalapozza általában a jó talp kialakítás. A Kayano esetében egy stabil és anatómiailag tökéletesen kidolgozott talppal kezdődik a kényelem, és folytatódik az első osztályú párnázottsággal. A talpbetétje ORTHOLITE X-55 talpbetét, ami a piacon az egyik legjobbnak, legkényelmesebbnek számít. Pici kritika szokta érni ezt a betét típust, amiért túl tud melegedni. Melegben, nyáron persze ott van az a lehetőség, hogy mivel nincs beragasztva, egyszerűen kicseréljük, ha nem megfelelő. Az FFBlast+ talp anyag egy nagyon jó tulajdonságú hab, legyen szó sétáról, kocogásról, futásról, nagyon kényelmes landolást biztosít. A puha landolásért felelő, sarok alá helyezett PureGEL is fokozza a kényelmet. Ezek mellett még olyan apró dolgok is belejátszanak, mint az átlagnál vastagabb nyelv, a felhúzást segítő sarok bújtató, vagy a megtekeredést megakadályozó cipőfűző lyukak. Ahogy írtam korábban, a lábam egy kalodában van, de ez egy pihe-puha, bársonyos kaloda. Maximálisan kényelmes.

100 %
fapados
luxus

Középtalp dinamika

A Kayanok középdinamikai jellemzője nagyjából a súlynál, és a talp kialakításnál alapvetően eldől. A boltozati rész teljesen teleépített, a talp vastag, a dropja pedig meglehetősen magas. Ráadásul, ha sarokra landolunk, akkor a PureGEL eléggé megöli a dinamikát. Kifejezetten kellemes a landolás benne, de ugyanakkor érezhetően csökkenti az energia visszaadást. Ha már magasabb a tempó, és középtalpra érkezik benne a futó, kikerülve a PureGEL-t, akkor a 4D Guidance System érzékelhetően nem dolgozik ellenünk. Erőlködés nélkül tartható benne 4:00-4:30 közötti tempó úgy, hogy nem érezzük az energiák elvesztését. Maga az FFBlast+ is egy kiváló dinamikai tulajdonságokkal rendelkező hab, azaz ha tisztán csak az van a lábunk alatt, akkor segít az ellépésben. A Kayano 31-nél inkább az a probléma, hogy a majd 12 mm-es droppal meddig tudunk úgy futni benne, hogy ne érjen le a sarokrész. A talajjal találkozó talpfelület csökkentése szerintem egy jó elképzelés az ASICS-től. Majdnem ugyanaz a talp, mégis a 30-ashoz képest jobban gördül, kevésbé kopogós a futás benne. Alapvetően a dinamikai jellemzői ettől még nem igazán változtak a Kayanonak.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Tapadás

Az ASICS Kayano 31 is egy alapvetően aszfaltra készült edzőcipő. A kopórétege 4 mm-es, ami egészen vastag. A tapadása picit jobb aszfalton, mint a korábbi modelleké. Száraz, és nedves aszfalton is maximálisan tapad. Az anyaga picit kevésbé áll ellent a kopásnak, persze a kettő általában összefügg. Ami jó, hogy a 4 mm-es kopóréteg, még ha jobban kopik is, elég sokáig kitart. A talp erezettsége, a barázdák mélysége aszfaltra van optimalizálva, így érthető módon poros, sáros úton a tapadása már hagy kívánni valót maga után.

90 %
korcsolya
tapad

ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-2
ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-2

Ütéscsillapítás

A Kayano 31 ütéscsillapítása a hasonló talpkialakítás, az ugyanolyan talpmagasság miatt nagyjából ugyanolyan, mint a 30-as verzióé. A picit keskenyebb talp ellenére az oldalra kitüremkedő hab plusz csillapítást ad. Az ütéscsillapítása kettős: a saroklandolóknak picit süppedősebb, dinamikátlanabb csillapításban van részük, köszönhetően a PureGEL betétnek. A középtalpra érkezők már sokkal aktívabb talajfogást élvezhetnek. A csillapítás maximális elöl és középen is, de az FFBlast+ hab jóval hatékonyabban adja vissza a becsapódás energiáját. A középtalpra landolásnál persze ott a mintegy 3 cm vastag FFBlast+ hab, és azt kiegészíti a korábbi belső betéteknél jóval puhább 4D Guidance System habja is. Ez utóbbi lúdtalpasoknál életmentő a megtámasztás miatt, de ugyanakkor tompítást is ad. Én a túlságosan puha, és süppedős cipőket sosem részesítettem előnyben. A Kayano 31 nem ilyen, hála Istennek! Annyit csillapít, amennyit kell. Nekem maximálisan bejön!

100 %
min
max

Hajlékonyság, rugalmasság

A vastagabb talp, és a feszesebb FFBLAST+ hab hajlékonyság terén nem teszi világbajnokká a Kayano 31-et, de az ASICS a talp kialakításával, és a kopóréteg felszabdalásával elérte, hogy a futócipők átlagánál picivel hajlékonyabb legyen. Természetesen a középmezőnyben van így is, de 10%-kal a hajlékonyabb cipők felé húz. A talpán ugyanúgy, mint elődjénél, 4 flex zóna fedezhető fel. Az FFBlast+ hab ugyanakkor a relatív merevebb, feszesebb behajlást követően nagyon gyorsan áll vissza, kvázi így segítve a futást. Tehát dinamikáját tekintve inkább pozitívum itt a merevebb talp, mint negatívum. Valószínűleg lábon ezért érződik lendületesebbnek, könnyebbnek a futás benne.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A felsőrész anyaga, szövés, a lyukak mérete mind-mind majdnem ugyanaz, mint a 30-as kiadásé, szellőzésileg is nagyon hasonló. Az elülső részen egészen kiváló, ott majdnem akadálytalan a légáramlás, de már két oldalt is, és a nyelv részen is elég nehezen szellőzik. Egészen biztos, hogy nagy melegben nem arra való, hogy 50 fokos aszfalton hosszú futásokat csináljunk benne, de mivel a lábfejen termelődő pára nagy része elöl távozik, igazándiból nyáron sem lesz vele nagy probléma. Őszi-téli-tavaszi üzemmódban pedig még jó is, hogy van egy kis hőtartása.

80 %
meleg
szellős

A Gel-Kayano 31 ott folytatta, ahol elődje befejezte. Új innovációk nem kerültek most bele, inkább a korábbi modell tapasztalataiból kiindulva ráncfelvarrt az ASICS. A talpa keskenyedett, ezáltal jobban gördülő lett. A kényelmi kialakítása talán még jobb lett, és icipicit fogyott is. Úgy gondolom, hogy továbbra is egy megkerülhetetlen modell a futócipők piacán. Amit remélek, hogy hamarosan találkozhatunk belőle egy 280 gramm körüli kiadással is. Azzal eljönne a lúdtalpasok kánaánja! Addig meg vegye meg az, aki kiváló ár-érték arányú, megbízható, strapabíró, maximális tartást biztosító edzőcipőt keres. Tehát nagyjából mindenki.

ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-7

A tesztet az ASICS hazai forgalmazója támogatta, de az eredményébe semmilyen beleszólása sem volt. 

ASICS Gel - Kayano 31 futócipő teszt-7