Beach futás Hír

Engelbrecht Zoltán
2018/08/22
A homokban futás hatalmas flash...
Hirdetés

Pár jó tanács nyaralás közben futóknak, akik a homokos tengerpartot választják futópályájuknak!

#1

Válaszd az időpontot reggelre (alacsony hőmérséklet, strandolók még alszanak, nyugi van), szieszta idejére (persze akkor van a legmelegebb, de legalább lehet nézelődni és téged is megcsodálhatnak mások), vagy még éppen vacsi előttre, amikor a strandolók már elhúztak a partról.

#2

Ha sikerült dűlőre jutni az időponttal, (a szieszta a legdurvább), el kell gondolkodnunk, kell-e cipő a lábunkra. Ha cipő mellett döntesz, ne felejts el zoknit venni, mert ha homok kerül a csukádba és nincs rajtad zokni, a homok 2 km után sebesre dörzsöli a lábad.

#3

Ha cipőben futsz, a nedves homok makacsul beeszi magát a cipő szövetébe, amin általában csak a mosás segít.

#4

Ha a cipő nélküli futást választod, mert, hogy nyár van, meleg, és nem akarod összehomokozni a vadi új futócipőd, akkor kell észnél lenni... Mezítlábas futásnál sok mindenre oda kell figyelni, hogy másnap is legyen fürdés a sós tengerben! Az egyik legjobban koptató anyag a homok, ezért érdemes a vizes homokban, vagy akár a hullámverésben futni, hogy minél kisebb legyen a koptató hatás, legyen kenés!

#5

Ne akarj pályacsúcsot futni! Bár a vizes homokban csak úgy repül az ember, nem szoktunk nagy tempóval, hosszú kilométereken át csupasz talppal, mondjuk a tenger felé dőlő, érdekes talajfogással száguldozni, mert könnyen vádli-, vagy combhajlító sérülés lehet belőle.

#6

Elsőre ne fuss otthon megszokott távolságokat! A bokád, talpad nem szokta a naturál futást, és ezt a típusú talajfogást. Természetesen, aki otthon is így fut, az hagyja figyelmen kívül ezt a pár sort.

#7

Ha kicsit is elkezd fájni a bokád, talpad, esetleg feltörte a homok, (az egyik leggyakoribb probléma), lassíts, ne tedd tönkre a nyaralásod! Akár sétálhatsz is, ahogy sok millióan teszik a tengerpartokon, jó móka!

#8

Természetesen az alapszabályok futás után, kimelegedett, felhevült testtel hatványozottan érvényesek. Ne ugorjuk pl. a BORA által megforgatott, 18 fokos tengerbe (de ezt úgy is tudja mindenki)!

#9

Aki a Riviérán fut, annak érdemes megjegyezni az indulási pontot, hogy futás végeztével visszataláljon a kiindulási pontra, (persze, csak ha az a cél). Az egyforma, színes napernyők több 10 kilométer hosszan eléggé meg tudják zavarni a kifáradt futót. A legtöbb GPS-es sportórán van POI rögzítés, pont ilyen esetekre. Használjuk!

#10

Mindenképp készíts, vagy készíttess magadról tengerparton futós képet emléknek és gizdázáshoz.

Beach futás Forrás: Engelbrecht Zoltán

Beach futás
Kép forrása: Engelbrecht Zoltán

Jó nyaralást, sérülésmentes futást!

Hirdetés