Dynafit Ultra 100 teszt

Dynafit Ultra 100 teszt

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2024/09/18
Masszív terepcipő, mely a nagy hegyek között érzi igazán jól magát

Dynafit Ulta 100 

Amikor külföldi terepfutó versenyeken jár az ember, sok olyan futócipő márkára felfigyel, melyeket elég ritkán látni a magyar futók lábán. Ez persze nem csoda, hisz’ Magyarország természeti adottságaiból fakadóan nem egy terepfutó nagyhatalom, viszonylag kevés gyártó van jelen nálunk a piacon. A Salewa csoporthoz tartozó Dynafit már viszonylag régóta itt van Magyarországon, azonban a gyártó csak az utóbbi 1-2 évben kezdett komolyabban „mozgolódni”, így korábban Dynafit cuccokat is többnyire csak külföldön láthattunk a sporttársakon. Mára már itthon is kezd elég jól felfejlődni a kínálat, több webshopban és szaküzletben is kaphatók Dynafit termékek és most végre nekünk is alkalmunk nyílt kipróbálni az egyik legnépszerűbb terepcipőjüket, az Ultra 100-ast. Nekem a gyártó egyéb termékeivel volt már (jó) tapasztalatom, így igen kíváncsi voltam, hogy mit is tud ez a cipő!

Dynafit Ulta 100 teszt-1
A Grossglockner körül
Dynafit Ulta 100 teszt-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Súly

Az Ultra 100-as egy igencsak masszív darab, ennek ellenére a súlya a kategórián belül teljesen átlagos. A kategória alatt a jól párnázott modelleket értem, természetesen a pillekönnyű, kikönnyített versenycipőkkel nem veszi fel a kesztyűt, de ez nem is elvárás. A korábbi szériához képest a 2023-as modell egy hangyányit könnyebb lett, a 42-es méret kerek 300 grammot nyom. Ez bár az utcai modellekhez képest soknak tűnhet, a terepcipők között egy teljesen normális érték, pláne, hogy, mint említettem, az Ultra 100 a jól párnázott kategóriába sorolandó, a jó (és tartós) párnázás pedig igényli az anyagot. Az én 46,5-es méretemben a mérlegelés 354 grammot eredményezett. Most mit mondjak? Nagy lábon élek!

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

Drop

A cipő dropja, vagyis a saroktól a lábujjak felé „lejtése” 6 mm, ami egy gyenge-közepes értéknek számít a kategóriában és a gyenge jelző itt abszolút pozitívan értendő. Én szeretem a gyenge-közepes drop értéket! A 6 mm azt jelenti, hogy szinte bármilyen stílusú futó jól tudja használni a cipőt, ugyanis a „bumszli” sarok nem akadályoz abban, hogy valóban fussunk a cipőben. Az igazság egyébként az, hogy a drop az az érték, amelyre kizárólag a szám alapján elég nehéz megmondani a frankót. A szám önmagában nem sokat mond, a dolgot cipő karakterisztikájával együtt érdemes vizsgálni. Az Ultra 100-as esetében azt gondolom, hogy ez a 6 mm tökéletes összhangban van a cipő egyéb tulajdonságaival, egy fikarcnyit sem változtatnék rajta.

Általunk tesztelt futócipők dropja min/max
0 mm
6 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

Az Dynafit Ultra 100-as a HealPreloader névre hallgató sarokkialakítást kapta, amely őszintén szólva nekem nem nyerte el igazán a tetszésemet. A rendszernek elméletben egy átlós megerősítésnek köszönhetően hiperszuperül kellene tartania, mégsem teszi. Az egyébként nagyon kényelmes, abszolút fitt felső rész kialakítással érzésre nincs összhangban. Amíg a cipő középső és elülső része tökéletesen fogja a lábfejet, sőt, talán nem túlzás azt mondani, hogy nem volt még ilyen jól tartó terepcipőm, addig a sarkánál ehhez képest meglehetősen szellős a hely, ráadásul szerintem egy kicsit magasra is sikeredett a sarokrész, ami elsőre furcsa, bár egészen biztosan megszokható. Persze ez akár lehetne egyéni „defekt” is részemről, mégis azt gondolom, hogy kicsit túl van azon. Ami viszont jó hír, hogy az első pár futás alatt tapasztalt minimális dörzsölődésen kívül ez a kis „hiba” nem okozott semmilyen problémát, vagyis a Heal Preloader és az Ultra 100-as talpkialakítása, illetve az ergonomikus Ortholite talpbetét (mely plusz támasztást ad a saroknak) jó összhangban van egymással, ami miatt a túl szellős érzet nem jár együtt az instabilitással. 

Dynafit Ulta 100 teszt-3
Heal Preloader
Dynafit Ulta 100 teszt-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Neutrális cipő révén a boltozati alátámasztásról nem igazán lehet beszélni. Pont annyit tart, amennyit kell, ott, ahol kell és ez jó eséllyel pár 100 kilométert követően sem fog változni. A középtalpban használt anyagok kellően puhák, mégis feszesen rugalmasak ahhoz, hogy a jobban terhelt részeken se adja meg magát az anyag idő előtt. Elég hosszú élettartamot jósolok neki. A szellősnek titulást sarokrésszel együtt összességében a cipő egy igen stabil, nagyon jól működő modell érzését nyújtja. Sehol sem tudtam meglepni, mindenhol nagy lépésbiztonságot adott legyen szó laza talajról vagy durva, sziklás terepről. 

A cipő karaktere a tartás alapján
75 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

Minden terepcipő tesztben leírom, hogy bár manapság a világ nagyon rá van kattanva a cipők passzív dinamizmusára, minden az energiavisszanyerős, karbonbetétes űrfutócipők körül forog, ennek a fícsörnek szerintem korlátozott jelentősége van a terepfutás világában. Az amatőrök körében legalábbis biztosan. Természetesen cipő és cipő között nagy különbségek vannak, azonban az átlag futó számára nem ez kell, hogy legyen az elsődleges szempont a választásnál. Ebben a cipőben teljesen átlagos érzése van az embernek a középtalp dinamikát illetően. Tempós, sík részeken egyértelműen érződik, hogy a talp visszaad a talajfogás energiájából, de azért ez messze van attól, amit igazán dinamikusnak mondanék. Persze, ahogy a legtöbb cipőnél, a sebesség fokozásával a dinamika mértéke nő, 3 perces tempónál már az Ultra 100 is egész virgonc tud lenni. Kalandosabb emelkedőkön és lejtőkön pedig, mint említettem, nincs akkora jelentősége, hogy mit tud vagy inkább tudna nyújtani egy cipő ebből a szempontból. A középtalp viselkedését ilyenkor inkább a csillapítás oldaláról érdemes vizsgálni, abban pedig jól teljesít az Ultra 100. Síkon tehát, nagy tempónál, dolgozik a dinamika, technikás terepen kevésbé. Amúgy meg azért megyünk terepre, hogy ne legyenek sík részek és ha vannak is, többnyire nem ott akarjuk megdönteni a PR-unkat, szóval ez egyáltalán nem negatívum. Szuper kis cipő, de egy-két komolyabb fartlek az, ami előre visz, nem a technológia! 

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

A talp tapadása

Tapadás terén azonban van helye a technológiának, a Dynafit pedig megtalálta azt a technológiát, amire egy jó terepcipőhöz szükség van. A korábbi Pomoca talpat lecserélték az új Vibram Megagrip-re, mely fényévekkel jobban teljesít, mint korábban bármikor. Valamit nagyon eltaláltak a mérnökök. A talp valami brutális tapadást produkál, amelyre egyértelműen mondhatom, hogy nem volt még ilyennel dolgom, pedig korábban is Megagrip talppal „szerelt” cipőkben futottam. Az aszfaltot egyszerűen harapja, földúton és laza talajon sincs csúszkálás, a köveket és sziklákat pedig egész egyszerűen imádja. Még sosem adtam 10 pontot tapadásra, de most megteszem! 

100 %
korcsolya
tapad

Dynafit Ulta 100 teszt-2
Dynafit Ulta 100 teszt-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

A mai modern terepcipőkben az ütéscsillapítás kérdését már némiképp máshonnan kell megközelíteni, mint korábban. Az nem kérdés, hogy egy jó terepcipő jól csillapít, nagyobb kérdés, hogy ezt hogy tudják összhangba hozni a dinamikával, a dinamika érzésével. A Dynafit azt gondolom, tökéletesen megoldotta a hangolást. Annak ellenére, hogy egy egész jól párnázott, hosszú távon is kényelmes modellről van szó, nincs benne süppedős, „túl puha” érzése az embernek. Kavicsos, sziklás terepen a talp szépen, de nem túlzottan kompenzálja a terep egyenetlenségeit, meredek lefelékben pedig a sarok és a középtalp nagyon szépen elnyeli a megnövekedett erőket, miközben nincs olyan érzése az embernek, mintha párnákon futna. A lejtmenetekben nagy szerepet játszik a talp rocker kialakítása is, amely nagyban segíti a sarkon gördülést és ez által a folyamatosabb haladást. Nekem lefelékben tetszett a legjobban a cipő, zseniális downhilles darab! Ha autóról lenne szó, akkor egy igazi, sportos grand tourerhez tudnám hasonlítani. Az, hogy ez kinek, milyen távra lesz komfortos, nehéz lenne megmondani. Ez szerintem nagyon egyéni dolog. Én azért egy igazi ultrára egy fokkal puhább modellt választanék.

90 %
min
max

Kényelem, szivacsozás

Ahogy korábban említettem, a sarokkialakítás nekem nem jött be, célzottan a sarokrész elbírt volna még egy kis szivacsozást. A szivacs egyébként láthatóan nem a kedvenc játékszere a Dynafit mérnökeinek azonban a cipő formatervezése annyira jól sikerült, hogy igazából más helyen nincs is szükség rá, hogy több legyen belőle. A varrat nélküli, enyhén szivacsozott nyelv, a fűzőrendszer és a védelmi szempontból fontos megerősített oldalfal olyan tökéletes egységet alkot, hogy az első fogásra fapadosnak tűnő cipő szinte rácuppan a lábfejre és maximális kényelmet nyújt mindenféle sallang nélkül is. 

80 %
fapados
luxus

Hajlékonyság, rugalmasság

Ami a hajlékonyságot illeti, azt kaptam, amit vártam. Az Ultra 100 bizony nem hajlékony, de nem is kell annak lennie. Technikás terepen nem szívesen futnék egy nyeklő-nyakló cipőben, a stabil lépésekhez kell, hogy kicsit feszesebb legyen az érzés. Ezt a feszességet itt tökéletesen eltalálták, nem tudok belekötni. Jó lett!

60 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés

Ahogy azt egy jó terepcipőtől elvárjuk, az Ultra 100 is egy kellően zárt cipő, sok helyen megerősített anyagokkal, ami alapvetően nem kedvez a szellőzésnek. Ennek ellenére az érzés teljesen vállalható, a láb még nagy melegben sem fülled bele a cipőbe. Ez nekem pozitív csalódást okozott, ugyanis „izzadós lábúként” arra számítottam az első nyári tesztkör után, hogy ahogy más cipőkből is, ebből is csurom vizesen fogok kilépni, pláne, hogy a fűzőket kívülről még egy réteg anyag védi (amit az elhelyezéséből adódóan nem tudok, fűzőzsebként értelmezni), tovább rontva a várható szellőzés mértékét. Nem így történt. Nagy piros pont az anyaghasználatra, főleg, hogy a jó szellőzés mellett a cipő a vizet is bírja valamelyest, nedves fűben nem ázik át azonnal! A jó eredményhez egyébként az újrakomponált felsőrészen kívül a már említett Ortholite talpbetét is nagyban hozzájárul, mely amellett, hogy nagyon kényelmes, kis lyukak segítségével segíti a párologtatást.

70 %
meleg
szellős

Dynafit Ulta 100 teszt-4
Dynafit Ulta 100 teszt-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Összegzés

Mindent összegezve a Dynafit Ultra 100-asban egy igazi profi terepcipőt ismerhettem meg, melyet főleg technikás terepre ajánlanék mindazoknak, akik egy precíz, nem túl puha, mégis komfortos cipőt keresnek. Mindenképp említést érdemel, hogy a méretezés pontosságára nem fektettek túl nagy hangsúlyt a Dynafitnél! Semmilyen másik gyártó méretezése nem tekinthető kiindulópontnak, ha Dynafitet tervez venni az ember, sőt, még dobozon, cm-ben (tehát a mérettáblázatban) megadott méret sem egyezik a valósággal. Ezeket a cipőket mindenképp próbálni kell, internetes rendelés nem ajánlott! Ezt leszámítva bennem abszolút pozitív kép alakult ki a Dynafit Ultra 100-ról, még sok-sok hegyifutásra és remélhetőleg versenyre is magammal fogom vinni!

A tesztet a Dynafit hazai forgalmazója támogatta, de az eredménybe semmilyen beleszólása sem volt.