Kiprun KS 900.2 futócipő teszt

Kiprun KS 900.2 futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2024/09/23
A cipő a nagy megtámasztást, és fokozott ütéscsillapítást igénylő lassabb futók részére jó ár/érték arányú alternatíva lehet a mindennapos aszfalton végzett edzésekhez.

Kiprun KS 900.2

Nem is olyan régen járt a kezemben, illetve a lábamon a Kiprun KS900 light, amiről sok szépet írtam, és összességében annyira megtetszett, hogy azóta is folyamatosan használatban van a futásaim során. A Kiprun KS 900.2-esre tekintve azonnal deja vu-m lett, hiszen le sem tagadhatná a rokonságot a testvérrel. A KS 900-hoz képest a KS 900.2 jóval nagyobb lett és bár neutrális cipőnek hívják, annyira maximalista, hogy már-már stabil cipőnek is megteszi. Hogy ez most pozitívum, vagy negatívum, azt megpróbáltam kideríteni futásaim során.

Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-2
Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-2

Súly

A férfi modell a KS 900-ból 256 grammos volt, azaz leginkább a legújabb kiadású KS 900 Light-hoz volt hasonlatos, hiszen az is 252 grammos csupán. Nos, a Kiprun valójában egy brutális maximalista cipőt alkotott KS 900.2 névvel a régi KS 900-asból. Nem kevesebb, mint 51 grammal lett nehezebb a 900.2 a 900-hoz képest! A 300 gramm feletti cipők ma már picit érthetetlenek, hiszen annyi könnyű és jó anyagot találtak fel, hogy a legvastagabb talpú cipők is simán be tudnak menni 300 gramm alá. A Kiprunnál ez most nagyon nem volt cél, kizárólag a maximalizmus lebegett a szemük előtt, és jó alaposan felpumpálták a cipőt. A talpa nem kevesebb, mint 10 mm-rel lett magasabb. Itt meg is kapjuk a „hízás” okát.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
307 gramm
360 gramm

Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-1
Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-1

Drop

A dropja ugyanúgy 6 mm-es, mint a KS900-asé, ami számomra nagyon meglepő volt, mert picit többre gondoltam, miközben futottam benne. Más, akár 10 mm-es droppal megáldott cipőben sokszor éreztem azt, hogy erőlteti a középtalpas érkezést, míg úgy érzem, hogy a Kiprun KS 900.2-es inkább sarok landolásra van kitalálva. Kicsibb lendületesebb tempónál engedi az aktívabb futóstílust, azaz a középtalpas, avagy a talp elülső részére történő landolást is, de a súlya és a rengeteg középtalp hab miatt kevesen lesznek azok, akik képesek lesznek száguldozni a KS 900.2-esben. Azaz, érzésem szerint picit okafogyottá vált az igen aktív 6 mm-es drop.

Általunk tesztelt futócipők dropja min/max
0 mm
6 mm
13 mm

Tartás

A sarokrész kialakítása nagyon tetszik. A belső, igen stabil merevítés a sarokrész magasságának 60%-nál véget ér és utána „elpuhul”. Így bár nagyon masszív tartást ad, mégis kedves az Achilleszhez. Semmilyen irányban nem enged mozgást. A belső megtámasztás egészen kiváló. Jó magasra emelt boltozati megemeléssel rendelkezik, amit imádni fog minden lúdtalpas, vagy magasabb testsúlyú futó, hiszen azonnali megtámasztást ad leérkezéskor és megakadályozza a pronálást. Elsőre ezért is gondoltam azt, hogy ez egy stabil cipő. Abban, hogy stabilnak nevezzük, talán leginkább az akadályozza meg, hogy a felsőrésze túlságosan flexibilis. A stabil cipők többségénél a felsőrésznek funkciója van. Az eltekeredések és a futás közbeni torzulások legfontosabb megakadályozója egy stabil szövet. Itt a Kiprun a kényelem és a maximális komfort miatt egy nagyon puha, rugalmas szövettel látta el a KS 900.2-est, ami viszont a tartás szempontjából nem túl előnyös. Ami némiképpen tompítja ezt a hiányosságot, hogy a korábban általam is többször hiányolt oldalsó hab megemelést a Kiprun is elkezdte alkalmazni. Nem túl sokat, és nem túl magasra, de kívül-belül most már van egy plusz támasztása a lábnak a középtalp hab által. Ez sokat kompenzál azon, hogy a vászon nagyjából teljesen szabadon engedi futás közben a lábfejet ide-oda mozogni. Összességében bár a pronálás ellen sokat segít a cipő, mégis minél nagyobb tempóban futunk benne, és minél egyenetlenebb talajon, annál inkább zavaró a felsőrész lazasága.

A cipő karaktere a tartás alapján
60 %
enged
megtart

Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-5
Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-5

Dinamika

A KS 900.2 talpában nincs se karbon, se kompozit lemez. A sokszor plusz dinamikát adó összefüggő kopóréteg a hajlékonyságot biztosítandó fel lett osztva több részre, így itt nem tud hozzáadni az sem. A dinamikát jelen esetben kizárólag a középtalpat alkotó MFoam hab tulajdonságai határozzák meg. Az MFoam itt ebben a vastagságban kiváló ütéscsillapítással vértezi fel a Kiprun KS 900.2-est, de ugyanakkor a dinamikája sokat veszített például a KS 900 Light-hoz képest. Ami még pluszban elveszi a cipőből a dinamikát, az a felsőrész túlzott rugalmassága. A talajfogás után ezek miatt kevés dinamikát tud visszaadni.

A cipő dinamizmusa szerint
50 %
kocogós
tempós

Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-7
Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-7

Tapadás

A korábbi Kiprun futócipőim mind igen jó tapadással rendelkeztek aszfalton, és ez alól a KS 900.2 sem kivétel. Ami megkülönbözteti, az a kopóréteg felületének kialakítása. Nem értem miért, de kifejezetten lekerekített, sima felületek jellemzik a talpát. Aszfalton tökéletes, akár nedves körülmények között is. Poros, csúszósabb földúton már nem tökéletes. Egyszerűen nem tud mivel megkapaszkodni. Érdekes módon a hatalmas flex zónák azok, amelyek segítenek ebben egy kicsit. A kopóréteg vastagsága, és a gumi keménysége nekem egyébként újra azt sugallja, hogy tartósság terén viszont kiemelkedően fog szerepelni a cipő. Minden Kiprunom bőven 1000 km felett teljesített, és egészen biztos vagyok benne, hogy ez alól a KS 900.2 sem lesz kivétel.

80 %
korcsolya
tapad

Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-4
Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-4

Ütéscsillapítás

A KS 900 Light esetében is már megtapasztalhattam, hogy az MFoam talp hab csillapítása kiváló. A KS 900.2 esetében a hasonló kialakítású talp kapott még 10 mm habot, azaz brutálisan meg lett vastagítva. Az ütéscsillapítás szempontjából a plusz 1cm természetesen csak javította ezt a képességet. Míg a 2-3 cm-es MFoam a középsúlyú futók számára adott tökéletes csillapítást, a majd 4 cm-es magasságú KS900.2 viszont már a nagyobb súlyúak számára is tökéletes csillapítást kínál. A 6mm-es drop lehetővé teszi, hogy relatíve könnyen a középtalpra érkezzünk futás közben, de ebben az esetben sem kell lemondani a pihe-puha landolásról, hiszen a talp közepe is 36 mm szivacsot kínál, és legelöl is 33 mm-t! Ha a cipő célközönségét keressük, talán leginkább azoknak lehet ajánlani, akiknek erre a hihetetlen tompításra van szükségük.

100 %
min
max

Kényelem, Párnázottság

A KS 900.2 gyakorlatilag teljesen más ligában indul, mint a KS 900. A talpának kialakítása, a hab hullámzása, a talp felépítése abszolút hasonlít a 900 Light-ra, csak itt 39 mm-ről indul a sarok és talán a piacon világcsúcs magasságnak számító 33 mm-es elülső magasságot látunk. Persze ez még kényelmesebbé tette a cipőt. Az MFoam alapvetően is egy elég puha EVA hab, de ilyen vastagsággal már a kényelem netovábbja. A talpbetét meglehetősen egyszerű, de nem igazán befolyásolja a kényelmi érzetet. A nyelv vastagsága és a sarokrész szivacsozása annál inkább. A cipőfűző is szélesebb, teltebb lett és ami a leginkább tovább emeli a kényelmi érzetet, az a felsőrész anyagának rugalmassága. Kicsit a Nike 4% szőtt mesh-éhez hasonlít. Az a csomózott vászon is így tudott idomulni a lábhoz. A felsőrészt úgy érzem, inkább a szélesebb lábfejjel rendelkezők fogják imádni, a keskenyebb lábfejű futók azonban meglehet, azt fogják érezni a túlzott flexibilitás miatt, hogy picit bő a felsőrész, és sok benne a hely, pedig csak túl sokat enged.

90 %
fapados
luxus

Rugalmasság, hajlékonyság

A talp anyaga a meglehetősen puha és habos MFoam, amit alaphelyzetben nem túl nehéz benyomni vagy meghajlítani. A KS Light tőlem ebben a kategóriában például 9-es osztályzatot kapott! A KS 900.2-est a 10 mm-rel vastagabb talpa ellenére picit érzem csak merevebbnek. A bitang vastag talpnak -lássuk be-, szüksége is van arra, hogy valamiféle trükk-kel hajlékonnyá tegyék. A varázslatot az igen mély (8 mm körüli) flex zónák végzik el. Van ahol 4-5 flex zóna van és bár itt csak 3, de azok rettentő mélyek. Az utolsó ráadásul hátrébb található, mint bármelyik más modellnél, gyakorlatilag a talp közepén! Az MFoam hab a korábbi tapasztalataim alapján egyébként érdekesen működik. Amikor még új, egészen dinamikusan áll vissza alaphelyzetbe, de ahogy bejáratódik a cipő, a hajlékonyság megmarad, a visszaállási képesség azonban csökken. Itt is azt éreztem, hogy jól hajlik, de nem segít az ellépésnél egy kis megdobással. Sok nagyon vastag cipőnél tapasztalni azt, hogy a sarokrésznél elmozog a lábtól a cipő a talp merevsége miatt. Itt az mindenképpen pozitívum, hogy a talp futás közben szépen le tudja követni a lábfej alakváltozását, és a sarok 100%-ban a helyén marad.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése kiváló. A felsőrész vászna gyakorlatilag egészen körben ugyanolyan áteresztő képességgel rendelkezik. A sarokrész kivételével mindenhol egyenletesen tud kiáramolni a pára, ezért lehet, hogy a téli hónapokban lesz kicsit túlzottan szellős. Egy biztos, hogy edzőcipők között nehéz ennél jobban szellőző cipőt találni. Megkockáztatom, hogy még versenycipők között is kevés vetélytársa van.

100 %
meleg
szellős

Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-6
Kiprun KS 900.2 futócipő teszt-6

Összességében a legújabb Kiprun KS 900.2 egy érdekes kísérlet a Kiprun részéről. A maximalista kialakítású futócipő eddig hiányzott a palettájukról. Most már ilyen is van, legfeljebb azt sajnálhatjuk, hogy egy egész jó „mindenes” cipőt alakítottak át ennek érdekében. A cipő a nagy megtámasztást, és fokozott ütéscsillapítást igénylő lassabb futók részére jó ár/érték arányú alternatíva lehet a mindennapos aszfalton végzett edzésekhez.

A tesztet a Kiprun hazai forgalmazója, a Tízpróba Magyarország támogatta, de a végeredménybe semmilyen beleszólása sem volt.