Mit együnk futás előtt? Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2019/05/29
A futás előtti táplálkozás kihat az edzés minőségére.
Hirdetés

Akik rendszeresen futnak, hamar észreveszik, hogy a futás előtti táplálkozás kihat az edzés minőségére. Ha sokat eszünk rosszul vagyunk; ha keveset akkor szédelgünk; ha nehezet, akkor lomhának érezzük magunkat; ha valami könnyűt, akkor hamar elfogy a kraft. Sokan találkozhattak már ilyen vagy hasonló érzésekkel futás közben. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy lehet-e kajálást profin csinálni, lehet-e némi tudományt vinni a dologba. A válasz az, hogy igen is meg nem is.

Van néhány általánosságban elfogadott igazság a futás előtti táplálkozást illetőleg, ám mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy nála mi működik a legjobban.

Nézzük, hogy mi az, amire oda kell figyelni.

 

Éhes futó nem jó futó

Általánosságban elmondható, hogy üres gyomorral nem célszerű edzeni. Ennek fényében két fő vonalon érdemes próbálkozni. Vagy jóval edzés előtt (2-3 óra) iktassunk be egy jól összeállított nagyobb étkezést vagy pedig kb. 30 perccel a futás megkezdése előtt együnk kisebb mennyiséget olyasvalamiből, ami könnyű, könnyen emészthető, mégis hosszabb távon is biztosít energiát a szervezetnek.

 

Ebéd utáni futás előtti ebéd :)

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha a nagyobb étkezést választjuk, annak tartalmaznia kell a fő makrotápanyagokat, vagyis a fehérjét, a szénhidrátot és a zsírt, valamint megfelelő mennyiségű folyadékot. Az arányokról tudományos berkeken belül is megoszlanak a vélemények, de a lényeg az, hogy egy könnyen emészthető fehérjeforrás mellé (pl. szárnyas húsok), amely a teljes mennyiség 30-40 %-át teszi ki, válasszunk (viszonylag) lassan felszívódó szénhidrátot (pl. rizs, burgonya,tésztafélék stb.) 40-50 %-os arányban. A zsír is fontos része az étkezésnek, ám a mennyiségével bánjunk csínnyán! Ha a fent említett fehérje-szénhidrát arányt betartjuk, nem is marad sok „hely” a zsírnak. A zöldségek rosttartalmuk miatt jó kiegészítői lehetnek egy ilyen étkezésnek, ám „gáztermelő” hatásuk miatt nem mindenkinek ajánlottak. Itt jön a kísérletezés...

 

Reggeli futás előtti reggeli

Amennyiben a választás a közvetlen az edzés előtti kisebb adagra esik már más a helyzet. Sokan reggel futnak, ami még bonyolultabbá teszi a dolgot, ugyanis a reggeli, pláne közvetlen futás előtt kevesek barátja. Ennek az étkezésnek nagyon könnyűnek és könnyen emészthetőnek kell lennie, így a zsírnak és a rostoknak gyakorlatilag nincs helye ilyenkor a gyomorban. A fehérjével is érdemes óvatosan bánni, mivel a másik két tiltólistás dologhoz hasonlóan lassabban (a rost egyáltalán nem) emészthető. Gyakorlatilag közepes és alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátok fogyasztása javasolt pl. gyümölcsturmix formájában. A turmixhoz tej hozzáadásával némi fehérjét is keverhetünk, kérdés, hogy kinek hogy bírja a gyomra a tejet! Jó választás lehet még némi teljes kiőrlésű kenyér lekvárral vagy mézzel, illetve próbálkozhatunk gyümölcsökkel felturbózott zabkásával is. Ha pedig egyáltalán nem tudunk semmit leerőltetni reggel, akkor is egy tartalmas pohár folyadék mindenképp szükséges (márcsak a hidratáció miatt is), amely tartalmazza a fent említett szénhidrátokat.

 

Egy jó tanács a végére: ha futni készülünk, bármelyik verziót válasszuk is a fent említett kettőből, ne együk tele magunkat! A jóból is megárt a sok!

A jóllakottság érzés előtt hagyjuk abba a kajálást, így nagy eséllyel nem fogunk gyomorproblémákkal küzdeni és élvezetes lesz a futás.

 

Hirdetés