Minek ment oda?

Minek ment oda?

Pintér László
Pintér László
2024/09/28
Provokatív címmel indul új ismeretterjesztő sorozat a Spektrum televízión, amely megpróbálja közelebb hozni a hegymászást a laikus közönséghez
Hirdetés

Minek ment oda? A kérdés, amitől minden jó érzésű, hegymászást kedvelőnek vagy az iránt őszintén érdeklődőnek feláll a szőr a hátán. Mert ez a kérdés sosem őszinte érdeklődéssel hangzik el, sokkal inkább a megérteni sem akarás attitűdjével, az empátia nélküli kommentelő szájából, aki a kérdés leírásával viccesnek, menőnek, talán felsőbbrendűnek is érzi magát az internet népe előtt. A lényeg, hogy megmondja. Hiszen ő maga sosem menne oda, mert annál több esze van. Géczy Dávid Spektrum televízión induló sorozata nem nekik szól. A magyar expedíciós hegymászás nagy alakjait bemutató dokumentumsorozatot azoknak ajánljuk, aki valóban szeretnék megérteni a nyolcezres hegyek vonzását, az oxigénhiányos világot, és az oda vágyó hegymászók motivációit.

A nyolcezres csúcsok megszállottjai – Legendás hazai hegymászók felemelő történetei a Spektrumon

Amikor Géczy Dávid 2024 tavaszán megkeresett azzal, hogy lenne-e kedvem egy, a kiemelkedő hazai expedíciós hegymászókról szóló dokumentumsorozatban közreműködni, örömmel mondtam igent. Egyrészt ismertem Dávid feltétel nélküli lelkesedését és kíváncsiságát a magashegyi mászás iránt, másrészt munkám alapvető küldetésének a laikus közönség számára történő ismeretterjesztést tartom, harmadrészt pedig megtisztelő volt a felkérés. Több órás interjúnk során a hegymászásról szerzett 35 évnyi tudásomat, személyes élményeimet és morális meggyőződésemet alapul véve igyekeztem a legobjektívebb válaszokat adni, megvilágítani olyan aspektusokat, amelyek az általánosításokra törekvő világban sokaknak talán eszükbe sem jutnak. Bízom benne, hogy picit sikerült hozzájárulnom a sorozat céljához, ugyanakkor a fókusz természetesen a hat epizód főszereplőin van. Azokon a magashegyi expedíciós mászókon, akik maradandót alkottak a magyar hegymászás történetében, és akik közül sajnos hárman már nem szólalhattak meg a sorozatban, mert örökre szeretett hegyeik között maradtak.

Első rész: Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd eltűnését és a megtalálására indított mentőakciót 2023-ban azok is aggódva és reménykedve követték nyomon, akik korábban semmilyen hegymászással kapcsolatos tudással vagy tapasztalattal nem rendelkeztek. A hegymászó tragédiáját követő médiavisszhang és a többségében együttérző, sok esetben azonban fájdalmasan érzéketlen véleménynyilvánítás nemcsak széleskörű társadalmi érdeklődésről, hanem egyfajta értetlenségről is árulkodott. Különösen fájdalmas volt ezt látni úgy, hogy a tragédiát közvetlenül éltük meg.

Minek ment oda?-1
Suhajda Szilárd
Minek ment oda?-1
Forrás: Suhajda Szilárd

A Spektrum legújabb saját gyártású műsora, a "Minek ment oda" betekintést nyújt a „tiszta” – oxigénpalackra és hegyivezető asszisztenciára nem támaszkodó – expedíciós hegymászás világába, valamint elbeszéli a "Himalája koronája" magyar teljesítésének történetét hat legendás magyar hegymászó életútján keresztül. A drámai, gyakran szívmelengető, bizonyos esetekben megrázó epizódok főszereplői Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Klein Dávid, Nedeczky Júlia, Suhajda Szilárd és Várkonyi László – a hazai expedíciós hegymászás meghatározó alakjai, akik mérföldkőnek számító első magyar csúcsmászásokat hajtottak végre.

A Minek ment oda epizódjai nemcsak sikeres nyolcezres csúcsmászásokat és három tragédiával végződő expedíciót járnak körbe: a készítők megszólaltatják a hegymászókat, családtagjaikat, barátaikat és alpinista kollégáikat, a hegymászást minél több aspektusból bemutatva. Arra keresik a választ, mi hajtja a magas hegyek megszállottjait, dacolva az élet elvesztésének lehetőségével, hátrahagyva családjukat?

A sorozatnak köszönhetően a nézők közelebb kerülhetnek a hegymászók motivációinak megértéséhez, betekintést nyerhetnek a sportolók életébe és többet tudhatnak meg a hegymászás értelméről, alpinistáink rendkívüli eredményeiről.

A grandiózus produkció nemcsak látványvilágában nagyszabású; a forgatás 7 országban 25 helyszínen zajlott Marokkótól Pakisztánon át az olyan közeli hegyekig, mint az osztrák Alpok vagy a szlovák Magas-Tátra. A 6 főszereplőről szóló epizódokban összesen 51 szakértő, hegymászó, családtag szólal meg. A hat rész elkészültében Géczy Dávid rendező segítségére voltak az elhunyt sportolók családtagjaitól kapott felvételek, kép- és hanganyagok, naplórészletek.

"Minek ment oda" premier 2024. 10. 06.  vasárnap, 21.00 óra a Spektrumon. Ismétlés csütörtök 22.00 óra.

 

 

Hirdetés