A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
2024/10/11
A kerékpárszállítók és tetőboxok mellett az autós gyerekülésekre is érdemes vetni egy pillantást.

Igen, ez valóban egy kissé off-topic lesz a tőlünk megszokott outdoor aktivitásokhoz képest, de meg tudjuk magyarázni. Miközben gyakran fordulnak meg nálunk Thule kerékpárszállítók és - ritkábban ugyan, de - olyan különlegességeket is kipróbálhatunk, mint az Approach tetősátor, vagy a kifejezetten kutyák szállítására tervezett Bexey kerékpáros utánfutó… szóval nem tudjuk nem észre venni a Thule egyéb termékeit sem, amikkel a közös pont valójában a márka és az autó (hiszen a kerékpárszállító és a tetősátor is szorosan kapcsolódik a gépjárművekhez). És bár nálunk a kölykök már rég kinőttek a gyerekülésekből, a Thule Alfi gyerekülés dokkoló van olyan érdekes, hogy megérje a kitekintést.

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-1
Thule Maple, Alfi és Elm
A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-1
Forrás: Mozgásvilág.hu

Minden Thule újításban az érződik, hogy a már kiforrottnak vélt megoldásokat még tovább gondolják/fejlesztik/tökéletesítik, hogy az még biztonságosabb, még praktikusabb és még könnyebben használható legyen. Hogy ne fordulhasson elő mondjuk egy nyaralás előtt az, hogy inkább nem visszük magunkkal a kerékpárunkat, mert olyan macera felszerelni a szállítót és a szállítóra a bringákat… de most megint visszakanyarodtam a kerékpárokhoz.

Thule Alfi ISOFIX gyerekülés dokkoló

A Thule Alfi gyerekülés dokkoló azért izgalmas, mert az autós gyerekszállítást gondolták tovább a fent taglalt módon, olyannyira, hogy az megérdemelte a 2024-es reddot díjat és Design Awardot is. De tegyük ezt csak zárójelbe, hiszen úgysem az a fontos, hogy milyen díjakat nyert, hanem az, hogy mennyire képes megkönnyíteni, vagy jobbá tenni a mi mindennapjainkat.

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-9
Thule Alfi
A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-9
Forrás: Mozgásvilág.hu

Leírva igencsak elcsépeltnek hangzik, de a dokkoló célja egész egyszerűen annyi, hogy a gyerekülést a lehető legegyszerűbben, leggyorsabban tudjuk rögzíteni és hogy ez a rögzítés természetesen a lehető legbiztonságosabb legyen. Bagatell, de valójában ezt akkor tudod igazán értékelni, ha összehasonlítod egy “hagyományos” megoldással. Az Alfi dokkolót egyszer csatlakoztatod az autó IsoFix rendszeréhez (erről visszajelző ledek biztosítanak), kattanás jelzi, ha kellően az ülés hátlapjához szorítottuk, majd egy megtámasztó lábazattal a padlón is stabilizáljuk (ennek megfelelőségéről szintén ledes visszajelzést kapsz).. Ezt a műveletet egyszer kell megcsinálni és ezután lesz csak igazán könnyű az életünk.

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-2
Thule Alfi
A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-2
Forrás: Mozgásvilág.hu

A kompatibilis gyerekszállítót ezután csak ráhelyezzük a dokkolóra (ergonomikusan ilyenkor még a menetiránnyal 90 fokos szögben), majd elforgatjuk kattanásig és máris maximális biztonságban rögzítettük a gyerkőcöt. Az Alfi dokkolóval kompatibilis Elm és Maple gyerekülések úgy vannak kialakítva, hogy csak a megfelelő irányba tudjuk forgatni, tehát a kisebb gyermekeknek való Maplet csak menetiránynak háttal, az Elmet pedig mindkét irányban használhatjuk. Az ülések biztonságos rögzítéséről szintén ledes visszajelzést kapunk az Alfi dokkolón, illetve csipogó hangjelzés is figyelmeztet, ha valami nincs rendben. 

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-5
Thule Alfi
A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-5
Forrás: Mozgásvilág.hu

A hordozók kivételéhez előbb egy biztonsági gombot kell megnyomnunk az ülés alján, majd ezután tudjuk elforgatni és végül kivenni. Természetesen a gyerekeket a jól megszokott három pontos biztonsági övvel rögzíthetjük magába a gyerekülésbe.

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-4
Thule Alfi
A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-4
Forrás: Mozgásvilág.hu

Olyan kis semmiségnek hangzik mindez, pedig a hétköznapi használatban összehasonlítva az állandó biztonsági övvel becsatolással (már ha jó esetben elég hosszú a hátsó biztonsági öv), maga megváltás. Persze az Alfi dokkoló hétköznapi praktikussága akkor érvényesül igazán, ha fix helyet kap magának valamelyik ülésen. Nem komplikált a dokkoló ki/be helyezése sem, de alapvetően azoknak érdemes gondolkozniuk benne, akiknél rendszeresen és dedikált ülésen utazik a gyerek, így a dokkoló maradhat fixen az ülésen.

Thule Maple & Elm gyerekülés

Jelenleg a Maple és az Elm gyerekülések kompatibilisek az Alfi dokkolóval, de a Maple hagyományos módon, biztonsági övvel is használható, dokkoló nélkül.

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-23
Thule Maple
A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-23
Forrás: Mozgásvilág.hu

A Thule Maple hordozós gyerekülés 13 kg testsúlyig ajánlott, háttámlája dönthető (ülő és fekvő pozíció között), valamint integrált és vízlepergető napernyő is van rajta, plusz valamennyi Thule babakocsival használható, a MaxiCosi adapter segítségével.

A Thule Elm 18 kg testsúlyig hitelesített és menetiránynak megfelelően, valamint háttal is becsatolható az Alfi dokkolóba.

A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-12
Thule Elm
A Thule nem csak kerékpárszállítóban az egyik legjobb-12
Forrás: Mozgásvilág.hu

Biztonsági tanúsítványok

Valamennyi Thule gyerekülés megfelel az R129-es EU normának, ami szigorú biztonsági előírásokat tartalmaz többek között az oldalsó ütközésvédelem, az ISOFIX felszerelés, a gyermek méretének megfelelő illeszkedés és az autó és gyermekülés közötti rögzítés megfelelőségét illetően.

A kötelező szabványoknak való megfelelésen túl a Stiftunk Warentest / ADAC tesztelési protokollja szerinti ütközéstesztelésen is átesnek a Thule gyerekülések, amik a valóságban előforduló baleseteket szimulálva vizsgálja azok megbízhatóságát.

A Svéd Plusz Teszt az EU normánál szigorúbb törésteszteket foglal magában és a skandináv országokban a biztonság mércéjének számít.