Az év kerékpárútja - hogyan működik?

Az év kerékpárútja - hogyan működik?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2024/06/20
Idén ítélték oda 5. alkalommal az "Év Kerékpárútja" címet, mely évről-évre egyre népszerűbb pályázat, egyre több pályázóval és szavazóval. Szóval kíváncsiak lettünk, miként, hogyan lehet ezen díj egy útvonalé, és ki lett 2024-ben a győztes.
Hirdetés

Pályázni és szavazni

Az "Év Kerékpárútja" pályázat a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub közös kiírása, mely a Közlekedési Kultúra Napjához kapcsolódva kerül kihirdetésre évről évre.

A különleges napot a Közlekedéstudományi Egyesület szervezi 2015 óta, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával, melynek célja a biztonságos és kulturált közlekedésre való figyelem felhívás. Ezen kezdeményezés része immáron 5 éve a legjobb kerékpáros út kiválasztása is.

A díjat és egyben a címet olyan útvonal nyerheti el, amely elég izgalmas, hogy a két keréken kalandozó közönség a bakancslistájára tűzze – legyen ez egy épített örökség vagy természeti csoda miatt. Az élvezetes tekeréshez természetesen fontos, hogy az útvonal jó minőségű és biztonságos legyen. A pályázatra érkező ajánlásokból a legjobbakat kiválogatják, majd a nagyközönség elé tárva a felhasználók maguk szavazhatják meg a legjobb útvonalat.

Korábbi nyertesek 

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes. Ezt a könnyű, rövid útvonalat mi is bejártuk, erről készítettünk egy videót is:  Az év kerékpárútja 2020 Az útvonalleírás letölthető gps trackkel pedig itt

2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal lett első helyezett. Bár ezt nem jártuk be, de van egy remek videónk a teljes Tisza-tavi körről és egy leírásunk térképpel..

2022-es győztes a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút.

2023-ban a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút volt a közönség kedvence. A tavalyi állapotok alapján Para kolléga, - aki bebringázta az útvonalat-, azt javasolta, hogy készülék nélkül ne induljunk el, mert a nem tökéletes táblázás miatt nehézkes a navigáció. Ezért biztos örültök, hogy megosszuk veletek.  A teljes útvonal itt található.

Idei jelöltek

Az év kerékpárútja  de hogyan?-1
Az Év Kerékpárútja 2024 jelöltjei
Az év kerékpárútja de hogyan?-1
Forrás: Aktív Magyarország

Idén 11 útvonal került be a végső szavazásba:

  • Beregi kör
  • Diósgyőr—Miskolctapolca
  • Drávaszabolcs-Szaporca
  • Komló—Magyarszék kör
  • Mohács—Bédai-holtág
  • Nyugat-zselici kör
  • Oroszlány—Környe kör
  • Pusztamagyaród—Szentpéterfölde
  • Vasszécseny-Rum
  • Veszprém—Balatonalmádi
  • Veszprém—Márkó

Az "Év Kerékpárútja" nyertese 2024-ben

A szavazók végül a Beregi körre tették le a legtöbb voksot. A 2024-es az "Év Kerékpárútja" díj nyertese a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be – természetesen a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt.

Az év kerékpárútja  de hogyan?-7
Az év kerékpárútja de hogyan?-7
Forrás: Aktív Magyarország

Ez a Gergelyiugornyáról induló 50 kilométer hosszú útvonal a Felső-Tisza vidékén található, az ország egyik legnagyobb, összefüggő és szolgáltatásokkal kiépített kerékpárút-hálózatának része, mely a Tisza kerékpározható árvízvédelmi gátjain került kialakításra. A közel 300 kilométeres hálózat mellett, a református egyházzal együttműködve megállópontokat hoztak létre régi, használaton kívüli épületek felújításával. Természetesen az útvonalat táblák jelzik!
 

Hirdetés