Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk

Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2024/10/07
Korábban jártunk már több lengyel bike és trail parkban - legutoljára Alsó-Sziléziában (Dolny Śląsk) voltunk, és nagyszerű élményekkel gazdagodtunk. Idén a hasonlóan könnyen és gyorsan elérhető Kis-Lengyelország (Małopolska) vajdaságba utaztunk el, hogy három parkot is bebringázzunk és megmutassuk nektek!
Hirdetés

Słotwiny (ejtsd szvotvini) Arena

Utunkat a Krynica Zdrój (ejtsd krinyica zdrúj) településen kezdjük, ahová meglepő módon Budapestről bő 4 óra alatt ki lehet érni! Ez a menetidő jó kezdés egy kényelmes hétvégi programhoz, hiszen akár pénteken munka utáni indulással is normális időben meg tudunk érkezni, majd gurulhatunk két teljes napot, mielőtt elindulunk vissza – a szállással nem lesz gondunk, hiszen a gyógyüdülőként nyilvántartott településen az apartmantól az 5*-os hotelig mindenfajtát találunk, sőt, a pálya aljában is van apartman, illetve ugyanitt a parkolóban camperkedhetünk is (jelképes összegért)!

A park alapvetően a családokat, a kezdő mountain bike-os gyerekeket és felnőtteket célozza meg, de annak ellenére, hogy csak négy nyomvonallal rendelkezik, mi sem unatkoztunk és tartalmas napunk volt (merthogy mi aztán über profik vagyunk már... legalábbis némelyikünk - a Szerk.)! 

Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-4
Słotwiny Arena pályáin könnyedén megtanulhatjuk az alapokat
Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Könnyű pályákon könnyű tanulni és fejlődni

Végre egy bikepark, ahol a belépő szintű, azaz zöld jelzésű nyomvonal is ténylegesen ösvény (nem pedig a szervizútra van kijelölve), ráadásul kellően széles, átgurulható akadályokkal könnyen bringázható, melyeken egyszerűen gyakorolhatjuk a kanyarodást, a pumpálást és az ugrásokat is! 

Ha pedig megvan az első lépés, és többre vágyunk, akkor irány a két kék-nyom egyike, ahol a lejtés már picit meredekebb, a kanyarok és a táblás ugratók már nagyobbak, de a nyomvonal még mindig könnyen gurulható, és kezdők is élvezni fogják! 

Majd ezek után, ha már bátran gurulunk a kéken is, rápróbálhatunk a piros ösvényre, ami könnyű bikepark érzést ad a meredek, köves-gyökeres szakaszaival!

Helyi szolgáltatások és árak

Mivel a Słotwiny Arena a családokat és kezdő bringásokat célozza meg, a célközönség felkészültségéhez igazodva van helyben jól felszerelt szerviz és bolt, valamint tudunk a parkhoz alkalmas bringát bérelni, illetve bringás oktatást kérni (mindkét szolgáltatás igénybevételéhez a megelőző napon be kell jelentkezni). 

Ami az árakat érinti, a park használata ingyenes, viszont a felvonózás fizetős: 125 PLN (azaz kb. 11-12 ezer forint) a napijegy, - ami teljesen korrekt, főleg, hogy ebből még 10% kedvezményt is kapunk, ha szerzünk egy pingvines matricát (a park a Pingvin-csoport tulajdona, melynek szimbólumát kis telefonra vagy sisakra felragasztható matricaként itt-ott osztogatják), vagy ha kétnapos jegyet veszünk, ami még olcsóbb!

Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-1
Słotwiny Arena lombkorona-ösvénye és kilátója
Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-1
Forrás: Słotwiny Arena

Egyéb programok

Ha hosszabb időre érkezünk, és időközben picit félretennénk a bringát, vagy míg mi bringázunk, a család többi része keresne egyéb programot, akkor sincs gond! A hely és a környéke több lehetőséget kínál: egyrészt a hegy tetején épült egy 1080 m hosszú, illetve 50 m magas lombkorona-ösvény és kilátó, ahova, ha felgyalogoltunk, akár csúszdán is lejöhetünk! Másrészt a környéken 110+ km-nyi jelzett gyalogos túraútvonal található, plusz maga a gyógyüdülő is sétára csábít a régi, faragott faépületeivel és kicsit ódon hangulatú utcáival.

A park hivatalos weboldala

Babia Góra (ejtsd bábjá gúrá) Trails

A túrázók körében jól ismert 1700+ méter magas Boszorkány-hegy lábánál épült trail park utunk második állomása, mely előző napi bringázásunk helyszínétől, Krynica Zdrójból nettó bő két óra autózásra fekszik.

Jellegét tekintve az előző napi pályákhoz képest kövesebb és technikásabb, a számozást tekintve 12, de a bringázási élményt alapul véve inkább 9 ösvény közül választhatunk (több olyan ösvény is akad, ami kettőbe van számozva, csak mert van rajta egy elágazás).

Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-6
A Babia Góra Trails már közép-nehéz pályákkal vár
Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-6
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Közép-haladó enduros és nagy ugratókkal teli pályák

A hegy tetejére, a pályák kezdőpontjához két módon is feljuthatunk. Egyrészt Zawoja (ejtsd závojá) felől van uphill trail (ha a GPSbe a Babia Góra Trails-t írjuk be, akkor ezen ösvény kiindulási pontjánál levő parkolóba navigál minket), amit még enduro bringákkal is beadhatunk. Másrészt Mosorny Groń (ejtsd moszorni grony) határában van felvonó, ami gyorsabb és kényelmesebb feljutást nyújt számunkra – ámbár ez a verzió már fizetős.
 
Ennek a parknak a belépőszintje a kék-nyomvonal, mely jellegét tekintve egy picit kövesebb flowcountry trail, azaz viszonylag erősen akadálymentesített, könnyen gurulós, de vannak rajta táblás-ugratók, nagyobb sziklák – ezeket szinte mindenhol táblák jelzik előre. Hossza 4,7 km, ami egy lendülettel végig gurulva már fárasztó lesz...

Ebből ágazik le egy 1,7 km hosszú fekete ösvény, ami enduros: sok gyökeres szakasszal, nagyobb sziklákkal, 20-40 cm magas dropokkal, kisebb táblás ugratókkal, átlag 15%-os meredekséggel. Középhaladó bringás véleményünk szerint végig tudja tekerni, plusz az akadályok kerülhetőek!

A másik fekete nyomvonal a felvonó alatt halad, jellegét tekintve slope-osabb, bár elnevezésre "enduro" – több kisebb és egy kb három-három és fél méteres gappel, valamint nagy dropokkal teletűzdelve. Lejtését tekintve 19% átlagban, azaz meredekebb, mint a másik fekete, viszont hosszra hasonló...

A felvonó alatt van még két piros nyom is, amik a hegy tetején még egy ösvényt alkotnak, majd félúton válnak ketté. A felső szakaszt rengeteg hajtűkanyar és némi northshore elem teszi izgalmasabbá, majd a szétválás után a bal oldali ág kevésbé meredeken, de technikásabban, míg a másik flowban érkezik le. Mindkettő közepes tudással és tapasztalattal könnyen gurulható...

Helyi szolgáltatások és árak

Szerviz vagy kölcsönző itt nincs, étterem viszont a hegy lábánál és a tetején is akad. Utóbbinál fantasztikus panorámában lehet részünk a Boszorkány-hegyre…

A felvonó egy napra 109 PLN (olyan 9000 forint), ami 10 zlotyval olcsóbb tud lenni, ha online vásároljuk meg előre! Itt nincs kétnapos opció...

Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-3
Mosorny Gron tetején kilátó, a Babia Góran pedig kilátó pontokról tárul elénk gyönyörű panoráma
Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-3
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Egyéb programok

Hosszabb itt eltöltött idő esetén, ha szeretnénk más jellegű programot is, a Babia Góra Nemzeti Parkban tehetünk rövidebb-hosszabb gyalogtúrákat.

A park hivatalos weboldala

Kasina (ejtsd kásiná) Ski & Bike Park

Zawojaból bő egy óra alatt érünk át a Kasina Wielka (ejtsd kásiná vjelká) település melletti bike parkba, mely az ország legrégebbi ilyen parkja. Már közel 15 éve elkezdték kiépíteni, és ezen időszak alatt az egyik legnépszerűbb park lett Lengyelországban – bár a helyiek szerint az idén megnyílt Bike Park Stożek Wisła (ejtsd sztozsek viszvá) felülmúlja… A hegy és a park területi adottságai miatt a nyomvonalak meredekek, technikásak, de kialakításuk révén a közép-haladók is élvezhetik! 

Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-13
A Kasina Ski & Bike Park piros nyomvonalán akad pár igen technikás rész is
Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-13
Forrás: ulicki.pl

Meredek pályák, igazi bike park feeling

Összesen 4 nyomvonalból választhatunk, amik elég hosszúak, hogy igencsak fárasztó legyen egy kör – még a legmeredekebb, legtechnikásabb fekete pálya is majd 2 kilométeres, de a zöld nyomvonal 4,5 km! 

A belépőszint, a zöld nyom itt inkább már „sötétzöld”, mert bár akadálymentesített, hatalmas döntött kanyarokkal, de lejtése egy nagyon kezdő számára már sok lehet. A két piros közül a hosszabbik tulajdonképpen nagy táblás ugratókkal teleszórt flowtrail, míg a rövidebbik egy természetes jellegű, meredek, köves, gyökeres enduro nyom – nekünk ez volt a favorit. A helyiek szerint ez nehezebb a feketénél, bár szerintünk csak azért, mert velünk ellentétben ők nem a természetes ösvényeken nevelkedtek… Végül pedig a fekete, szerényen csak DH CUP névre keresztelt nyom egy meredek, hatalmas dropokkal, gyökeres részekkel tarkított technikás ösvény, amin ellentétben a nehezebbik pirossal, minden akadály kerülhető!

Helyi szolgáltatások és árak

A Pingvin-csoport részeként Kasinaban is hasonló szolgáltatásokkal találkozhatunk, mint a Słotwiny Arenaban: van szerviz és shop, valamint bringakölcsönző. Ha pedig megéhezünk, akkor betérhetünk a felvonó aljánál levő étterembe is.

A felvonó 139 PLN egy napra, de itt is, ha két napra vesszük meg a jegyet, akkor napra lebontva 10 000 forint alá tudunk menni… (sőt, a pingvines matricás 10% kedvezmény itt is elérhető!)

Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-2
Európa legnagyobb moped gyűjteményébe nézhetünk be a Kasina bike park tetején
Kis-lengyelországi bike parkokban bringáztunk-2
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Egyéb programok

Két kör között pihenésként, a retro hangulat és motorok iránt érdeklődőknek telitalálat a felvonó felső épületében található Moped Retro múzeum. A park tulajdonosának 400 darabos moped gyűjteményéből 100 tekinthető meg az épületben, régi üzemanyagtöltő oszlopok, olajos flaskák, és sisakok mellett! Az amúgy is jelképes belépőnk a felvonó jeggyel még olcsóbb, ne felejtsük el felmutatni!

A park hivatalos weboldala

Három nap, három bike park

A mostani utunk során meglátogatott három bringás park nagyon közel van egymáshoz, így ezek egy hosszú hétvége programjába is beférhetnek akár.

Tapasztalataink és benyomásaink alapján a legkönnyebb nyomvonalakat a Słotwiny Arena kínálja, a Babia Góra Trails már egy fokkal nehezebb és több tapasztalatot igényel, míg a Kasina Ski&Bike Park már komolyabb kihívásokat tartogat, de mindhárom helyet a középhaladók is élvezni tudják! Bár mindegyik parkban találtunk magunknak favoritokat, amin többször is gurultunk, az összképet tekintve nekünk a Słotwiny Arena vált kedvencé, hangulata és kialakítása révén. 

Közelségük és megfizethető áruk révén érdemes számolni ezekkel a lengyel bike parkokkal, hiszen kiváló vetélytársai a környező országok parkjainak...

Hirdetés