Eurobike 2024  BoneShaker szemszögből

Eurobike 2024 BoneShaker szemszögből

Bíró Zsolt-Boneshaker - Támogatott tartalom
2024/07/24
DT Swiss, Ergon, IGPsport, Enduro. Stans Notubes. Swisstop újdonságok a 2024-es Eurobike kiállításról

Kerékpár alkatrész újdonságok 2024 Eurobike

Július 3-7. között került megrendezésre Frankfurtban az ide Eurobike, kontinensünk legnagyobb kerékpáros kiállítása. Szerda-péntek szakmai napként funkcionált a kereskedők, forgalmazók és gyártók számára, míg a hétvégén a bringázás szerelmeseié volt a terep. Mint minden évben, idén is részt vettünk a szakmai napokon: új termékek és trendek felmérése, új márkák keresése, személyes találkozó a partnerekkel, sör-virsli-perec. Íme az esemény összefoglalója a mi nézőpontunkból:

DT Swiss

Nem volt tervezett találkozónk a DT-s csapattal, mert nemrégiben látogattak meg minket Budapesten, de mint legnagyobb márkánkhoz, beugrottunk egy kézfogásra és persze egy kávéra. Egyetlen olyan újdonság volt kiállítva, amit még nem láthatott a nagyközönség: a Continental, a DT Swiss és a SwissSide koprodukciójában készült új országúti kerék-külső kombó, amit „Wheel Tyre System” vagy WTS néven találsz majd meg a DT Swiss palettáján, a csúcs ARC 1100-tól egészen az 1800-as szériáig, több modellen. Arról van szó tehát, hogyha rendelsz egy ilyen speciális WTS kereket, akkor a dobozban a kerékre szerelve találsz egy Continental Aero 111 névre keresztelt, 26mm és 29mm-es, máshol nem hozzáférhető gumiszettet, amely oldalszélben csökkenti a kerékpárod légellenállását. A képen levő diagramm azt mutatja, hogy +/- 20 fokos ’YAW’ szögnél mekkora plusz erőt kell kifejteni a sebesség megtartásához (Mi az a ’YAW’ szög? ). Mint látható, a legnépszerűbb országúti guminak számító GP5000S-t is jócskán túlszárnyalja az új Aero111!

Eurobike 2024  BoneShaker szemszögből-1
Eurobike 2024 BoneShaker szemszögből-1

Enduro

Az amerikai csapágygyártó cég szerényen húzódott meg az egyik épület hátsó szekciójában, lévén nem túl „látványosak” a termékei az átlag bringások számára. Mi ennek ellenére ez egyik legpozitívabb élményként éltük meg a látogatást, mivel végre személyesen is találkozhattunk a márka legendás alapítójával, Matt Harvey-vel. A 60-as évei közepén járó Matt ifjúi hévvel mesélt a csapágyak lelki világáról, emelte ki termékei előnyeit a vetélytársakkal szemben. A „szent” négyes tehát: az Enduro speciális bringás csapágyai nagyobb golyókat tartalmaznak, jobb anyagból és precízebben vannak megmunkálva a futófelületeik, jobb a tömítésük és magasabb minőségű zsírt kapnak kenésként. Jó volt hallani, hogy ők a hosszú éllettartamra esküsznek és ebben a szellemben gyártják a termékeiket is. Emlékeztetnék mindenkit: az XD15-ös kerámia csapágyaikra ÉLETTARTAM garanciát adnak.

Eurobike 2024  BoneShaker szemszögből-10
Eurobike 2024 BoneShaker szemszögből-10

Ergon

A német (Made in Germany) markolat és nyereggyártó céget talán nem kell bemutatnunk, az utóbbi években nagyon erős pozíciót értek el a magyar piacon. Ők azok, akik sohasem pihennek, és évről-évre kijjebb és kijjebb tolják az ergonomikus termékeik határait. Tavaly az ikonikus GP1 markolatcsalád újult meg. Idén a tendencia elérte a legnépszerűbb GP2 és GP3 modelleket is, amelyek így növelt komforttal és még letisztultabb formában állnak majd januártól a biciklisek rendelkezésére, GP2 és GP3 EVO fantázianévvel. A már korábban beharangozott új Triathlon nyergek mellett a nemzetközi kerékpáros trendeknek megfelelően hamarosan megjelennek az SMS és az SRS MTB Trail és országúti nyeregcsaládok is. Ezek a „kompakt” nyergek rövidebb orral készülnek majd, megkönnyítve ezzel a rider mozgását bringázás közben, komfortban viszont nem jelentenek kompromisszumot az eddigi típusokhoz viszonyítva.

Eurobike 2024  BoneShaker szemszögből-4
Eurobike 2024 BoneShaker szemszögből-4

IGPSport

A feltörekvő kínai GPS-computer gyártó cég az idén jóval előkelőbb standot bérelt magának az egyik fő helyen. Az összes vezető emberük eljött az Eurobike-ra, így végre személyesen is találkozhattunk azokkal, akiket eddig csak a Teamsről ismertünk. Chris Froome influencerként történő alkalmazása sokat dobott a márka imázsán. A folyamatosan bővülő paletta, a jobbnál jobb ötletek és a minimális mennyiségű garanciális probléma hatására itthon is egyre népszerűbb a márka. A nemrég bemutatott első és hátsó okoslámpa-család és az új LW10-es okosóra mellett kezünkbe vehettük a még szinte meleg IGS800-as színes és érintőkijelzős computert is, ami méltó ellenfele lesz a nagy márkák felső kategóriás termékeinek. Első rendelésünk már fut, a top termék hamarosan itthon is megvásárolható lesz.

Motorex

A svájci kenőanyaggyártó cégnél végre elérhetővé vált az a termék, amelyre úgy vártunk: az új chainwax. A 100%-ban környezetbarát anyag fejlesztése 2 évig folyt, ebből 6 hónapot vettek igénybe a laboratóriumi kutatások, az azt követő 18 hónap pedig a támogatott csapatok és versenyzők általi tesztekről szólt (pl. Corratec Pro Tour országúti csapat), amelyek alapján kialakult a wax végső formulája. A tesztek szerint 50%-kal növeli a hajtás élettartamát a PTFE láncolajhoz viszonyítva. A Chainwax kora ősztől nálunk is kapható lesz. A nagy durranás mellett egy kisebb: a matt vázas bringákon használható új, nem csillogó kerékpárfény a Matt Care is hamarosan polcokra kerül a „Motorexes” kerékpárboltokban. Mindkét termékből vannak mintáink, amiket mi is tesztelünk.

Eurobike 2024  BoneShaker szemszögből-15
Eurobike 2024 BoneShaker szemszögből-15

Stan’s Notubes

Régóta rebesgették, hogy az amerikai Stan’s készül valamire, tovább szeretné bővíteni termékpalettáját. Az Eurobike-on kiderült, hogy a cég megvásárolta a Whistler Performance Labs-t (WPL), egy kanadai székhelyű vállalatot, amely bioalapú kenőanyagok és tisztítószerek fejlesztésére és értékesítésére szakosodott és a Stan’s szakértelmével új irányt adhat a kerékpárápolásnak. Csak növényi alapanyagokat használnak, kizárják a kőolajszármazékokat és egyéb környezetkárosító vegyi anyagokat. Egyelőre kétféle láncolaj, szerelőzsír, tuning villa kenőolaj, 5 féle viszkozitású teleszkópolaj és egy lánctisztító alkotja a kínálatot. Sajnos mintákat még nem kaptunk a termékekből, de izgatottan várjuk, hogy tesztelhessük őket. Hírek hamarosan!

Eurobike 2024  BoneShaker szemszögből-17
Eurobike 2024 BoneShaker szemszögből-17

SwissStop

Szeretünk európai gyártókkal dolgozni, mert pontosan érzik a trendeket. A fenntarthatóság és a környezetvédelem az utóbbi években végre nagy hangsúlyt kapott a bringásiparban is. A SwissStop ezért átalakítja teljes csomagolási struktúráját és teljesen mellőzi a műanyagot a termékeiből(-ről). Próba jelleggel a legnépszerűbb modellekből az eddig 1 párt tartalmazó kiszerelésről áttérnek a 2 pár fékbetétet magában foglaló papírdobozokra, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést. Szintén jó hír, hogy a szervizek számára elérhetővé válnak 25 pár betétet tartalmazó, természetesen azonos minőségű szervizcsomagok, amelyek minimál csomagolásban érkeznek. Várhatóan 2 új márkával bővül hamarosan a termékpalettánk.

Eurobike 2024  BoneShaker szemszögből-19

Tannus

A Tannus termékei a legjobb külsőbe tehető „szivacs” insertek közé tartoznak a piacon. A család tartalmaz belsős vagy belső nélküli rendszerekkel használható alkatrészeket, a mindennapi munkába járós bringák defektjeitől az enduró felhasználók felütéses problémáiig több szegmensben kínálnak megoldást.

Daysaver

A másik várható márka nagyon megdobogtatta a szívünket, a DaySaver ugyanis olyan szuper-funkcionális szerszámokat gyárt, amelyek szinte ékszer kategóriába tartoznak. A DT Swiss-nek is bedolgozó startup cég a kormányba rejthető, szabadon variálható szerszámtól a minimalista gravel cuccokig többféle, nagyon ötletes megoldást kínál az esetleges szerelési kérdések út közbeni megoldására. Kaptunk egy mintakollekciót, amint kicsit enyhül az idő, irány a hegy és kezdjük a teszteket. Hírek hamarosan.

Összeségében érdekes és eredményes kiállítást tudhatunk magunk mögött. A frankfurti helyszín sokáig nem volt a szívünk csücske, de az idén megszerettük a tágas tereket, a rövid sorokat a sörös-standoknál és a kinti tesztelési lehetőségeket. Természetesen jövőre is ott leszünk!

Eurobike 2024 BoneShaker szemszögből-19