1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - Fenix BC15R

1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - Fenix BC15R

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2024/10/09
Legyen szó akár városi ingázásról, túrázásról vagy élménygurulásról, ahogy beköszönt az ősz, egészen a nyári szezonig jó eséllyel szükségünk lesz rövidebb-hosszabb ideig egy lámpára, hogy lássunk és látszódjunk. Magam részéről kifejezetten szeretem az egyszerű, minden fizikai és tudásbeli sallangtól mentes, funkcionális lámpákat, az olyanokat, mint például a Fenix BC15R. 
1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - FENIX BC15R-4
EGy kormányadapter a tartozéka
1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - FENIX BC15R-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Fel- és leszerelés

Bár a lámpa teste műanyagból készült, a BC15R már a dobozból kivéve, fogás alapján is igen masszívnak tűnik, amit az 1 méter magasságig ütésálló tulajdonsága megerősít… Ezen masszivitását annak köszönheti leginkább, hogy a lámpatest nem szedhető szét.

Felépítése igen egyszerű: elöl egy darab LED, felül egy darab gumis gomb, alul pedig egy darab gumis fedéllel letakart töltőnyílás található.

A lámpát a bringánkra felszerelni igen könnyű: a dobozban tartozékként találunk egy adaptert, amit a perforált gumis heveder része segítségével rögzíthetünk a kormányra (vagy bárhova, aminek nagyjából max 3 cm átmérője van, és nem feltétlen kerek átmérőjű). Ezt követően erre az adapterre lehet felhúzni a lámpatestet, ami ott mechanikusan rögzül. A könnyű levételnek és a kialakításnak köszönhetően kézilámpának is használhatjuk. Ezen felül külön megvásárolható a Fenix ​​ALD-08 adapter, amivel kerékpáros sisakokra is felszerelhető!

Sajnos a lámpatestet oldalirányba nem lehet forgatni, ami ívelt, erősen hajlított kormányoknál okozhat némi fejtörést, hogyan rakjuk fel, hogy a megfelelő irányba világítson… Viszont az adapterről egy pici kar segítségével lehúzható a lámpatest, így ha egyszer jól felraktuk, onnantól az adaptert nem kell szerelgetni.

Mivel a töltőnyílása felszerelt állapotban közvetlen az adapternél helyezkedik el, a lámpát menet közben nem tudjuk tölteni. Levétel után viszont egy USB-C kábel segítségével könnyedén, egy teljesen lemerült állapot esetén nagyjából 2 óra alatt tudjuk feltölteni.

1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - FENIX BC15R-5
1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - FENIX BC15R-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Menetközben

Ha már felszereltük, akkor három folyamatos világító, és egy villogó mód közül választhatunk. Bekapcsolni a gomb hosszabb nyomva tartásával lehet, majd ezt követően gombnyomásonként vált módot – 400/150/50 lumen majd villogó és ezt követően kezdjük elölről. Fénye hideg, fehér, amit van aki szeret, van aki nem... nekem kifejezetten bejönnek ezek a hideg fények, igaz, vizes körülmények között talán jobban fárasztja a szemet, mint a melegebb fehér.

Lencséje úgy lett kialakítva, hogy a fényének képe inkább oldalirányban ovális, mint kerek (felülről tehát csapott), ezáltal a szembejövők számára komfortosabb, hiszen kevésbé vakít. 

A folyamatos módok közül a legnagyobb fényerejű is közel 4 órányi üzemidőt nyújt (és tényleg tudja, nem csak marketing) teljes feltöltöttség esetén, ami ha egy egész éjszakás kalandra ugyan nem elegendő, de ha munkából hazafele, vagy ha túrázás közben a végcél előtt "váratlanul" ránk borul az éj leple, arra a pár órányi hátra levő tekerésre bőven. Ráadásul ez a 400 lumen a közvilágítás mellett sok is, és a 150 lumenes opció már bő 10 órát kínál! Ha viszont településen kívül közúton, vagy dózerúton, esetleg könnyű terepen haladunk, a max teljesítmény, ami közel 80 méterig elvilágít, elégségesnek érződik – persze ez szubjektív megítélés kérdése, hiszen van, akinek egy dózerút sem könnyű, és van akinek a 40 lumen nyújtotta fény is kevésnek érződhet.

Használat előtt és közben is praktikus, hogy meg tudjuk néuzni az akkumulátor töltöttségi szintjét, így nagyjából belőhetjük, kb mennyit bír még a beépített 2600 mAh kapacitású li-ion akkumulátora. A lámpa gombja, ha kikapcsolt állapotban egyszer röviden megnyomjuk, három másodpercig világítani kezd, mely világításnak milyensége meghatározza a töltöttségi szintet: állandó zöld 100-85%, zölden villogó 85-50%, állandó piros 50-25%, míg villogó piros 25% alatti kapacitást jelent!

További igen hasznos tulajdonsága a Fenix BC15R lámpának, hogy van túlmelegedés, túltöltés és lemerülés elleni védelme is. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elektronika úgy vezérli a fényerőt, hogy az akkumulátor töltöttségének erőteljes fogyása során mindig picit lentebb veszi a fényerőt, ezáltal tovább működőképes marad. 

IP66 vízállósága (teljes mértékben védett por ellen, és erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett) használat közben azt jelenti, hogy bátran használhatjuk nagyobb esőben is, nem kell aggódnunk, hogy beázik és zárlatos lesz…

1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - FENIX BC15R-8
1 gomb, 4 funkció, 400 lumen - FENIX BC15R-8
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kinek ajánlanám

Ez a lámpa, ezzel a minőséggel, ezekkel a tulajdonságokkal és a 16 ezer forint körüli árával igen jó vételnek számít. Városi ingázások, illetve aszfaltos vagy dózerutas túrák/edzések mellé, a ránk sötétedés esetére, de ha könnyed terepen bringázunk, és pár csak óráról van szó, akkor is kiváló választás… 

A doboz tartalma

- egy darab lámpatest akkumulátorral
- egy darab gumis kormányadapter
- egy darab USB-C kábel
- használati útmutató

Specifikáció

- tömeg: 109 gramm
- világítási módok száma: 4 (folyamatos 400/150/50 lumen, villogó)
- világítási idő: 3,7/10,5/31,5 óra
- max. bevilágított távolság: 78 m
- akkumulátor: beépített 2600 mAh li-ion 
- töltési idő: kb. 2 óra
- töltőkábel: USB-C
- túltöltés és teljes lemerülés elleni védelem: van
- túlmelegedés elleni védelem: van
- akkumulátor töltöttségi szint kijelzés: van 
- ütésállóság: 1 méter
- vízállóság: IP66
- tartozék: kormányadapter, töltőkábel
- memória az utoljára beállított teljesítménymódhoz (kivéve a villogó üzemmódot)

További infó, vásárlás...

A Fenix márkáról

A Fenixlight céget 2001-ben alapították Kínában, és hamar csúcstechnológiai vállalkozássá nőtte ki magát, saját kutatás és fejlesztés-, gyártás- és értékesítési részlegekkel. A cég hightech zseb-, fej-, túra- és kerékpáros lámpákat készít, melyeket széles rétegben használnak az outdoor iparágaktól, a hadseregig. Tervezésnél és gyártásnál törekszenek a felhasználók igényeinek kiszolgálására, így termékeik zord környezetben, extrém terhelés mellett is helyt állnak. Számos Reddot Design Award mellett a cég termékei elismerésben részesültek az iF Design Award és ISPO keretében is.

Napjainkban a Fenix márka több mint 100 országban van jelen. A több-tízmillió felhasználó elégedettségét és dicséretét a termékek nagy teljesítményével és magas színvonalú szolgáltatásaikkal vívták ki.