Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?

Bognár Tamás
Bognár Tamás
2024/09/23
Lopott kerékpárt venni nem csak morálisan problémás, hanem büntetendő is. Elmondjuk hogyan kerüld el a csapdákat!
Hirdetés

Reméljük azt nem is kell elmagyarázni, hogy miért ne vegyél lopott bringát! Egyrészt te sem szeretnéd ha tőled ellopnák, másrészt büntetendő is az orgazdaság. Sokan védekeznek azzal, hogy „de hát azt a bringát már úgyis ellopták”, ami való igaz, de ha minden tolvajon és orgazdán rajta maradna a portéka, akkor előbb utóbb kereslet híján a kínálat is megszűnne. Gondolj arra, hogy ha te megveszel egy lopott gépet, akkor gyakorlatilag helyet csináltál egy másik ellopásának.

Használt kerékpárt venni mindig körültekintést igényel

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-11
Neked is kellemetlen lenne így látni igaz?
Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-11
Forrás: Pixabay

Persze könnyű ezt mondani, a mai világban viszont sokszor nehéz megkülönböztetni az igazán akciós vételt a feltűnően gyanústól. Arról nem beszélve, hogy mi a helyzet az „áfázós” témával. És vajon hol húzódik a határ? Szóval induljunk el egyre mélyebbre süllyedve a mocsárba...

Valódi kerékpárbolt?

Ugyan sajnos erre is láttunk már ellenpéldát itthon, de elmondható, hogy amikor kerékpárboltból veszel új vagy használt kerékpárt, és ahhoz számlát, garanciafüzetet kapsz, akkor aránylag minimális az esélye annak, hogy átverés áldozata legyél. A használt bringáknál inkább arra kell figyelned, hogy ár/érték arányban jót vegyél, mert sajnos magam is szakértettem már használtbringát árusító rendes kerékpárboltban, ahol a 4 megnézett gravel bringából 4-nek volt olyan gondja ami NO-GO vásárlás esetén… Természetesen bolti vásárláskor új esetében ragaszkodj a számlához és a lepecsételt garanciafüzethez, használtnál pedig a számlához.

Gyanús boltok

Ezután vannak a kerékpárboltnak látszó (sok bringájuk van), de valójában hivatalosan nem annak számító boltok. Ezekre jellemzően apróhirdetésekben, Facebook Marketplace-en, és persze ismerősi ajánlások útján találhatsz rá. Ismertetőjegyük, hogy általában pincék, kertesházak hátsó garázsai, esetleg maguk a kertesházak, de nincsen cégtábla, nyitvatartás, cégjegyzékszám, és akkor van nyitva amikorra megbeszéled hogy mennél megnézni a gépet. Itt már kezdhetsz gyanakodni, új bringát vélhetően nem is fogsz találni, a számla adása pedig vélhetően fel sem merül, maximum eldobós kézi számlatömbből. Érdemes a cégnevet is lecsekkolni amíg hümmögsz a kerékpár körül (már ha meg tudod tudni), mivel ha egy zöldséges stand áll a kerékpár eladása mögött, akkor nehéz lesz vitás, esetleg rendőrségi eljárás után bármit behajtani.

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-8
Az "áfázás"-ra is lehet ráfázás...
Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-8
Forrás: Pixabay

ÁFÁ-zás

Valahol itt csatlakoznak be az úgynevezett „áfázós” cégek is, akik külföldről felvásárolnak áfamentesen elfekvő készleteket, majd itthon elfelejtik befizetni a hazai áfát, vagy esetlegesen még egy másik országon át is megcsavarják a sztorit, és így akár 0km-es kerékpárhoz is juthatsz a rendes bolti árnál akár 30-40%-kal olcsóbban. A truváj ott szokott kezdődni, hogy kapsz-e garancia füzetet, és tudnak-e bele rendes kerékpárboltot takaró pecséttel pecsételni. Jellemzően nem. Itt neked kell eldöntened, és hát valljuk be őszintén, nem könnyű a döntés, hogy ezt a szürke zónát minek ítéled. Nyilván az áfa csalás az büntetendő, de ez a vállalkozást érinti, nem téged. Ezek a kerékpárok nem lopottak, legálisan kerültek a „kereskedő” tulajdonába, csak a hozzá tartozó áfa fizetési kötelezettségeket nem sikerült megugrani. Azért a hazai fizetési viszonyok között amikor egy 2 milliós bringát 1.5-ért hirdetnek újonnan… 

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-12
A garancia sokféle módon ugorhat
Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-12
Forrás: Pixabay

Garancia kérdése

Egy valamire viszont érdemes figyelni, az a hazai garancia kérdése, ami forgalmazótól függ, hogy hogyan kezelődik, de alapvetően csak az itthon eladott kerékpárokra érvényesíthető. Tehát ha külföldről vásárolsz kerékpárt, akkor garanciális probléma esetén azzal a bolttal kell felvenned a kapcsolatot, ahol a tranzakció is történt! Előfordul, hogy az adott márka hazai képviselete jófejségből segít neked, de valós szerződéses jogviszonyban csak az eladóval állsz. Fontos az is, hogy a külföldön vásárolt tartós fogyasztási cikkek esetében a hazánkban ismert kötelező jótállás intézménye nem véd, így például jótállási jegy sem feltétlenül jár a termék mellé. Ez hazai jogszabály, nem EU-s szintű. Egy hagyományos bringa esetében is jöhetnek soktízezres problémák, de elektromos kerékpárnál egy akár sokszázezres is lehet egy gari időn belüli akku vagy motor hiba.

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-12
A hírhedt devecseri piac. Elég nagy a kockázat. Minden tekintetben.
Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-12
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Mordor

És akkor jöjjön az igazi mordor, az apróhirdetők, marketplace-ek királyai. Alapvető tétel, hogy ami túl jól néz ki, az jellemzően nem igaz. Simán belefuthatsz egyszerű átverésbe is, amikor egymilliós bringát kínálnak 80.000-ért és annyit kell csak tenned, hogy küldesz 20.000 foglalót annyi a jelentkező… Aki okosabb mint egy ötödikes, az ennek vélhetően nem dől be, de mondjuk felelősen gondolkodó felnőttként a 3 milliós karbon ebike 1.2-ért már meg kell hogy kongassa a vészharangokat a fejedben. Ezek azok a területek, ahol ha nem vagy fekete öves bringa nerd, akkor nem árt ilyen havert keresni, mivel ha nem új a gép amit eladásra kínálnak, akkor nem árt még azzal is képben lenned ami az értékbecsléssel, állapotfelméréssel jár. A messengeren kapott „eskütesó nemlopót” válaszok azért ne nyugtassanak meg!

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-6
Lopott bringát venni is büntetendő. Akkor is ha nem tudtál róla!
Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-6
Forrás: Pixabay

Morális rész

Lopott kerékpárt venni több okból is problémás. Az egyik része morális, a másik jogi. Nyilván te sem örülnél, ha a te kerékpárodat lopnák el, pedig amit éppen megvennél, azt is siratja valaki valahol. Sokan gondolkodnak úgy (bár reméljük inkább kevesen), hogy „ezt már úgyis ellopták, ha nem én veszem meg, akkor majd valaki más”. Ebben a gondolatmenetben az a hiba, hogy ezzel pont ezt a bűnözői rendszert támogatod, tartod fenn, aki így a következő kerékpárokat is el fogja lopni. Ha megszűnne a kereslet, akkor a kínálat is elfogyna előbb-utóbb. A jogi rész már keményebb dió ugyanis 50.000 forintos értékhatár alatt minősül csak szabálysértésnek az orgazdaság, amit ugye könnyű túllépni egy bringával, felette pedig már akár 2 évnyi szabadságvesztéssel is büntethető. Azzal is kár nyugtatni magunkat, hogy „ez bringaboltból/raktárból lopott, a biztosító úgyis megtérítette a kárt”, mert ha még így is van, az orgazdaság tényállása így is stabil lábakon áll.

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-7
A nagyon alacsony ár mindig gyanús!
Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-7
Forrás: Pixabay

Szóval az első és legfontosabb gyanút keltő momentum a nagyon alacsony ár. Mindegy mi lesz a mese mellé, senki sem ad el féláron egy kifogástalan kerékpárt. Személyes megtekintéskor ellenőrizd le a vázszámot, nincsen-e kicsiszolva, eltüntetve, hiszen az az egyetlen azonosítója a kerékpárnak. Legyen gyanús a környezet is, lepukkant házak garázsában nem reális a sokmilliós kerékpár, és azért némi emberismeret birtokában, néhány mondatot váltva a kerékpár műszaki tartalmáról hamar lejöhet ha valami kajla van a dologban.

Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-13
Legyél körültekintő amennyire lehet
Miért és hogyan ne vegyél lopott bringát?-13
Forrás: Bikesafe

Védekezz!

De mindennél fontosabb, hogy magunkat védjük egy esetleges orgazdaság elkövetésének gyanúsítottjaként az az adásvételi szerződés megléte. Itt már vélhetően magánszemélyekkel fogunk üzletelni, nem boltokkal, ezért számlát nem tudunk kapni, de az adásvételi kötelező. Töltsük ki pontosan, ellenőrizzük az eladó személyigazolvány számát, és legyenek tanúk is, mert a bíróság előtt a „tudjahogyszokták” utólagos anyu-apuval tanuzás nem fog működni. Ha látunk vázszámot, akkor a Bikesafe rendszerében tegyünk egy próbát, ellenőrizzük le a vázszámot, ez is egy lépés amit megtehetünk. Tökéletes módszer nincsen, de figyeljünk a gyanús jelekre, mint az ellentmondások a kerékpár származásáról, előéletéről, az eladó lakó környezete, esetleg sok hasonló kerékpár van a helyszínen, vagy ha nem akarja igazolni magát és adásvételit írni. Persze ehhez azért tökösnek kell lenni, és eleve a két tanú miatt nem árt hárman menni, hogy már az első találkozáskor meglegyen a több szem többet lát.

Sok sikert!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés