Muraföldét kerékpározásra teremtették Hír

Muraföldét kerékpározásra teremtették Hír

Arday Attila
Arday Attila
2019/05/23
Murafölde a kerékpározásra tökéletesen alkalmas régió
Hirdetés

A nemzetközi szakmédia figyelmét is felkeltette Murafölde, a kerékpározásra ugyanis tökéletesen alkalmas a régió, amelynek útjai nyugalmat árasztanak a jó közlekedési viszonyoknak, a rendkívüli kicsi forgalomnak köszönhetően. Éppen ezért egyre többen fedezik fel a vidéket, amelynek terepviszonyait is biciklizésre teremtette a Jóisten. A külföldiek is dicsérik kerékpárútjait, amelyen

a meredek emelkedők rövidek, mégis sportos lehet a kihívás, ha úgy választjuk meg a tempót. Közben a hosszú lankás emelkedők és lejtők relaxáló hatásúak.

 

A természet errefelé közeli barátságot ápol a civilizációval (és persze fordítva), többek között erdők és gyönyörű szőlők között tekerhetünk: e harmónia adja Murafölde egyik varázsát, a helyi önkormányzatok pedig egyre több tanulmányutat szerveznek a környék felfedezésére. Ezzel párhuzamosan fejlesztik a bicikliutakat, így egyre több célpont élményszerű aktív utazással elérhető.

 

Murafölde Forrás: Kovács Krisztián
Murafölde
Kép forrása: Kovács Krisztián

 

Bio fügelekvár és pálinka

Ilyen Tormafölde, amely a biogazdálkodásában a fügéjére büszke (no meg a belőle készített lekvárra és pálinkára), vendéglátásban igyekszik élen járni. A Vétyemi ősbükköst Tormafölde mellett találjuk, az egyik legnagyobb látványossága a környéknek. Vagy éppen Szécsisziget is ideális célpont, a felújított, múzeumként és (felső szintjén) vendégházként működő vízimalmával, amely országszerte kuriózumnak számít, hiszen Magyarországról a malmok ezrével tűntek el a 20. század során. Malomtúrákat ma nem könnyű találni hazánkban, de nem is lehetetlen, és persze annál különlegesebb élmény.

 

Murafölde Forrás: Kovács Krisztián
Murafölde
Kép forrása: Kovács Krisztián

 

Iklódbördőce már a mesébe illő nevével is felhívja magával a figyelmünket, de a környékbeli táj is meseszerű, a levendula látványa, illata és a belőle készített szörp is fenséges. A cél itt is a biokultúra meghonosítása, amelyért konkrét lépéseket tesznek.

A régió gasztronómiáját messzeföldön híressé tette a dödölle, a helyi vendéglátás is mind jobban ráébred arra, hogyan csábítsa ide az igényes túrázókat, utazókat, akik a táj ízeire is kíváncsiak. A magyarszerdahelyi kecskefarmon mindenbe belekóstolhatunk, amit kecsketejből készíteni lehet – kell-e mondani, mennyire fel tudja dobni a napot némi kecskesajt?

100 km kerékpáros útvonal

Túl ezeken a külföldről, főleg a déli országokból ide érkezőket megfogja az a tisztaság is, amely Nagykanizsát és környékét is jellemzik, így a kanizsai kerékpárutakon vagy éppen a helyi Csónakázó-tónál is feltöltődhetnek. Hazánk egyik legjobb hegyikerékpár-pályája mellett az erdei tornapálya és a kajakozás is természetbeli sportélményt ad, csak élni kell vele! Természetesen ide is két keréken érdemes érkezni, akárcsak bárhová errefelé.   

A zalai olajmezők kimerülése után a régiót a munkanélküliség és a szegénység sújtotta, de a turizmus, azon belül a kerékpáros turizmus, a fejlesztés ad új esélyt. Éppen ezért épült az elmúlt években több tíz kilométernyi kerékpárút, és mintegy 100 kilométer kerékpáros túraútvonal. Túraközpontok létesülnek, amelyek iskolapéldáját Lispeszentadorjánban találjuk.

 

Murafölde Forrás: Kovács Krisztián
Murafölde
Kép forrása: Kovács Krisztián

 

A határ két oldalán fekvő térség felfedezéséhez semmi más feladat nincs, csak biciklire szállni és hálózatban kerékpározni, hiszen Muraföldét és Muraközt olyan egységes, határon átívelő turisztikai térségként tudják megjeleníteni, melyben a szolgáltatók és szolgáltatások a Mura mindkét oldalán szervesen kapcsolódnak egymáshoz – olvasható a határon átívelő projekt honlapján ().

2013 és 2014 között Nagykanizsa, Zalakaros és Kapronca önkormányzatai, illetve a Muraközi Turisztikai Ügynökség aktív együttműködésének keretében valósult meg a Cycle in a Network (1.0) horvát-magyar határon átívelő kerékpáros turisztikai projekt. Új kerékpárutak, pihenőhelyek, biciklis létesítmények (köztük az említett  XCO versenypálya a nagykanizsai Csónakázó-tónál) épültek ki Muraföldén és Muraközben. Mindennek köszönhetően a térség kerékpáros infrastruktúrája és a kapcsolódó turisztikai szolgáltatásai is jelentős fejlesztésben részesültek.

 

Murafölde Forrás: Kovács Krisztián
Murafölde
Kép forrása: Kovács Krisztián

 

A korábbi eredményeket alapul véve vette kezdetét 2017 szeptemberében a Cycle in a Network 2.0 projekt Nagykanizsa, és Štrigova önkormányzatainak, valamint a Muraközi Turisztikai Ügynökség és a Muraközi Közútkezelő partnerségében, hogy az elődprojekt által megkezdett kerékpáros turisztikai fejlesztések folytatásával kedvezőbb feltételeket biztosítsanak a határon átívelő aktív turizmus kibontakozásához.

Ami kezdi virágkorát élni.

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés