Hol béreljek sílécet?

Mozgásvilág
Mozgásvilág - Montana Sport, Pál Zsuzsanna
2017/11/28
Frissítve:
2023/11/23
Egy síeléssel töltött üdülésnek eleve megvannak a költségei (utazás, szállás, liftbérlet, stb.) és ekkor még nincs is mivel hasítsunk. Jobban megéri-e, ha bérelünk és ha igen, akkor utazás előtt, vagy a pálya mellett tegyük-e meg?
Hirdetés

Mielőtt belemennénk, hogy kinek és hol érdemes lécet/deszkát bérelni, beszéljünk arról, hogy eleve...

...sífelszerelést bérelni miért érdemes?

- Első sorban gyerekeknek. Nemhogy évről-évre, de napról napra más méretekkel rendelkeznek. Ezt lekövetni saját sífelszereléssel, meglehetősen költséges mulatság. Persze van, ahol lehet beszámíttatni, csereberélni.

- Ritkán síelőknek. A képlet valahogy így fest: Saját sífelszerelés > évi kétszer 1 hét síelés > Bérelt felszerelés. Vagyis annak éri meg saját cuccot beszerezni, aki évente legalább kétszer egy hetet (de inkább többet) eltölt e kedvtelésével. Ennél kevesebb alkalomnál jobban megéri bérelni.

- A bérlés mellett szól továbbá az is, hogy többféle márkájú és kategóriájú lécet/deszkát kipróbálhatunk, akár a TOPkategóriás, teljes áron meglehetősen drága cuccokat is, illetve a sítudásunk változásával a hozzánk illő léc is mindig más-és-más lesz.

Alapesetben egyébként, első saját felszerelésnek a cipőt ajánlatos beszerezni.

Síbérlés itthonról vagy külföldről?

Eddig még viszonylag egyszerű a kérdés és kisebb a megosztottság a véleményeket illetően. A nagyobb differencia ott kezdődik, amikor a hazai-, illetve a külföldi, pálya melletti kölcsönzők között kell dönteni.

A kérdés eldöntéséhez megkérdeztünk hazai sí/board kölcsönzőt, magyar, de külföldön dolgozó síoktatót, valamint kölcsönzőket már kipróbált síelőt is. Előre jelezzük, hogy mivel az ár és az egyénenként jellemző síelési/snowboardozási stílus is a szempontok között szerepel, ezért egyetemleges döntés nem születhet egyik fél javára sem.

A magyar síkölcsönzők szerint:

Legfontosabb érv a hazai síbérlés mellett az ár.

A síbérlés időtartamától függően 20-50%-kal drágább kint bérelni, ami például család esetében már tetemes költség. Magyarországi kölcsönzőkben egyszerűbb az életünk, különösen akkor ha nem először látogatunk oda. Annyi a dolgunk,hogy őszintén válaszolunk a feltett kérdésekre.

Nagyon fontos, hogy őszinte választ adjunk pl. arra a kérdésre (hölgyek!!!), hogy mekkora a testsúlyunk, hiszen ennek alapján állítják majd be a kötés kioldó erejét. Az itthoni síbérlésnél különösen fontos a jó felszerelés megválasztása, mert menet közben már nem tudjuk kicserélni.

Fontos, hogy 2-3 évnél öregebb felszereléseket lehetőleg ne fogadjunk el. Ehhez viszont az szükséges, hogy megfelelő időben tegyük meg előjegyzésünket és próbáljunk. Kölcsönző és kölcsönző között óriási lehet a különbség, ezért jól nézzünk körül az adott síkölcsönzőben!

A síoktató véleménye:

"Oktatóként gyakran szembesülök azzal a ténnyel, hogy a teljesen kezdő tanoncok nem a megfelelő sífelszereléssel érkeznek. Ebben az esetben már nincs mit tenni, hiszen több-száz kilométerre eltávolodott a síkölcsönzőtől és a pénzt is kifizette. Sajnos ilyenkor félő, hogy az első, meghatározó élmény kellemetlen lesz.

A pályák melletti kölcsönzőben azonnal ki lehet cserélni (felár nélkül) a nem megfelelő felszerelést.

Természetesen a fenti eset akkor is elkerülhető lett volna, ha még otthon jobban felmérték volna a szükséges sífelszerelés típusát, de az is igaz, hogy sokszor fél-egy óra használat után derül ki, ha nem megfelelő mondjuk a sícipő."

A síelő tapasztalata

Egyértelmű különbség az árban mutatkozik meg, a hazai síkölcsönzők javára. Azonban ha hozzávesszük a tetőboxbérlést (ami a szállításhoz kellhet), akkor ez a különbség csökken. A hazai síkölcsönzők kínálatának színvonala látványosan fejlődik, de tapasztalatom szerint a sípályák közvetlen szomszédságában lévő külföldi síkölcsönzők magasabb minőségű felszerelést adnak. 

Érvek a hazai síkölcsönzés mellett

Síelés és síelés között óriási a különbség. Nem feltétlenül vágyik valaki arra, hogy a legkülönfélébb és legújabb léceken/deszkákon hasítson így egy-két éves rutinnal - no meg a jól megválasztott, lelkiismeretes és hozzáértő kölcsönző megválasztásával - pontosan meghatározható a megfelelő felszerelés. Van, akinek a megszokott, egyszerű hegyről-lezúzás jelenti a síelést. Ebben az esetben nincs értelme azt a többletet megfizetni, amit a külföldi bérlés jelentene (természetesen, ha megoldott a szállítás is).

Bár a nyelvi nehézségeket ügyesen áthidalják külföldön, fontos lehet az is, hogy itthon anyanyelvünkön érdeklődhetünk a különböző típusú és számunkra megfelelő felszerelésről.

Érvek a külföldi síkölcsönzés mellett

Teljesen kezdőknek, akik még soha nem viseltek sícuccot, előnyös, ha kényelmetlenség esetén azonnal cserélhetnek, a haladó/profi síelőknek pedig hasznos lehet, ha a síelés alkalmával többféle típust is kipróbálhatnak. Azoknak, akiknek az elutazás előtti estén (üzletzárás után) szokott eszébe jutni, hogy felszerelés is kéne... na, nekik nem is nagyon van választási lehetőségük :)

Síkölcsönzés árak (5 napra)

Felnőtt sífelszerelés Forintban, külföldi síkölcsönzőnél 380 Ft-os EUR árfolyammal számolva 2023. novemberben.

tól-ig tól-ig
Magyarország Síléc és bot Sícipő
4 500 - 20 000 2 500 - 9 500
17 500 - 33 000
5 900
Decathlon 10 085 - 12 110 6 035

Külföld
~41 800 - 68 400 ~12 540 - 24 500

 A cikk összeállításában külön köszönjük a segítséget Talpinak () és Pál Zsuzsanna síoktatónak!

Hirdetés