Szerencsés síbalesetek Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2019/02/18
Okuljunk mások hibáiból.
Hirdetés

A síelés/snowboardozás ugyan veszélyes üzem, de megfelelő körültekintéssek és elővigyázatossággal kellően biztonságossá tehető. Sok esetben viszont azért alakulnak ki balesetek, mert elszenvedőik nem is gondolták, hogy baj lehet abból, amit csinálnak. Összeszedtünk nektek pár nem mindennapi balesetet, amelyből mindnyájan tanulhatunk és remélhetőleg nem követjük majd el azokat a hibákat, amelyeket a baleset elszenvedői elkövettek.

 

Kicsúszni a síliftből

Az első eset, amelyet felidézünk, egy teljesen hétköznapi szituációból alakult ki és akár mindannyiunk közelében megtörténhet, így nem árt, ha résen vagyunk! A kanadai Whistler síterepen történt - mely síterepet a Síbakancslista című cikkünkben a freerideolás mekkájaként aposztrofáltunk -, hogy egy kisfiú miután liftezés közben kiejtette a kezéből a síbotját, kicsúszott az ülésből és a levegőben kapaszkodva várta a segítséget. Szerencsére a liftkezelők hamar észrevették mi történt és miután azonnal megállították a liftet, egy hálót feszítettek ki a kisfiú alá, amiben ő sérülés nélkül landolt. A gyerekek egyébként is "hihetetlen" dolgokra képesek, így ha tehetjük vagy válasszunk olyan liftet számukra, ahol van "gyerekfogó" (egy plusz műanyag bizgentyű, ami két lábunk közé kerül ha lezárjuk a felvonót,így nem tudunk kicsúszni belőle), vagy pedig egész egyszerűen figyeljünk rájuk jobban oda és semmi esetre se hagyjuk őket egyedül felvonózni! Ez a kisfiú is valószínűleg nagybátyjának köszönheti, hogy olcsón megúszta a dolgot, ugyanis az elkapta a grabancát és a segítség megérkeztéig tartotta őt! A másik tanulság pedig, hogy, ha leejtünk valamit síliftezés közben (de inkább ne ejtsünk le semmi), akkor ne akarjunk utána kapni.

 

Fejvédő nélkül soha

Szerencsére egyre több helyen teszik kötelezővé a sisak viseletét a sípályán. Egy 17 éves angol síző is a sisaknak köszönheti az életét, aki a svájci Saas-Fee síterepen szenvedett balesetet. Egy ártatlan kis ugratás után veszítette el az egyensúlyát és olyan szerencsétlenül esett, hogy a sisak ellenére is (ami egyébként akkora ütést kapott, hogy elrepedt a fején) komoly fejsérüléseket szenvedett. A helikopteres segítség pár percen belül megérkezett, és miután a helyi kórházban CT segítségével koponyaűri vérzést diagnosztizáltak nála, a sokkal felszereltebb Sioni kórházba szállították át az életmentő műtétre. Ha nincs sisakja, nem ússza meg! Azóta egyébként jól van, lábadozik és nem lesz maradandó a sérülése! Viseljetek bukót!!!

 

Pályán kívül csak lavinafelszereléssel

A következő tanulságos eset karácsonykor történt, amikoris a francia La Plagne síterepen egy család elhagyta a kijelölt pályát és freeride-ozni indultak. Igaz nem mentek messzire a pályától, a kisfiút mégis elsodorta egy lavina. A „hirtelen felindulásból” rájdolók általában nem rendelkeznek a lavinamentéshez szükséges felszerelésekkel, mint ahogy a fiún sem volt lavina jeladó, aminek segítségével a mentőegységek viszonylag könnyen a nyomára akadhattak volna. Kb. 40 percet töltött a hó alatt, miután nagy szerencséjére az egyik mentőkutya a nyomára akadt. Egy lábtöréssel megúszta! Az eset azért is különleges, mert 15 perc hó alatt töltött idő után az áldozatok több, mint 90%-át holtan találják, így a 40 perc egészen káprázatos „teljesítmény”. Legyen tanulság mindenki számára, hogy a pályát elhagyni minden esetben nagyon veszélyes, és ha mégis így teszünk, legyünk felkészülve a legrosszabbra is (jeladó, lapát, szonda, lavinahátizsák)!

 

Háááát... ööö... no komment...

Tovább távolodunk a pályától... A videóban szereplő úriember már messzebbre merészkedett! Azt nem tudjuk, volt e nála megfelelő freeride felszerelés, de hogy nem nézett utána , hogy merre is szeretne csúszni, az biztos! És valószínűleg egy jeladó sem segített volna rajta, talán inkább egy ejtőernyő!

 
Tudd, hogy hol vagy

Egy szlovák snowboardos szintén túl messzire merészkedett a kijelölt pályától a Kis-Fátrában és annyira eltévedet, hogy nem talált vissza. Szerencséjére bár kiutat nem talált a völgyből, térerőt viszont igen! A hegyimentők motorosszánnal érkeztek a közeli hegygerincre, majd onnan sível közelítették meg a férfit, akit épségben kimenekítettek! Újabb példa arra, hogy nem árt, ha tudjuk merre csúszunk!

 

Egy-szó-mint-száz: legyél felkészült

Az utolsó eset a sorban nagyon messze történt a pályától, olyanokkal , akik tapasztaltnak számítottak hegyek világában. Két magyar sítúrázó támadta meg Ausztria 4. legmagasabb csúcsát, a Grossvenedigert, amikor egyikőjük gleccserhasadékba zuhant. Óriási szerencséjére karcolásokkal megúszta a 25 méter zuhanást, és mivel megfelelő (tartalék) ruházattal, élelemmel és folyadékkal rendelkezett, ahogy egy tapasztalt túrázótól elvárható, nem okozott nagy gondot a lyukban töltött 14 óra. A társa GPS koordináták segítségével a helyszínre navigálta a hegyimentőket, akik kimentették a szorult helyzetből. A mentők szerint, ha kötéllel biztosították volna egymást, megúszhatták volna a balesetet! Ez képezheti szakmai vita tárgyát, de a lényeg hogy épségben haza tudtak térni, ami részben a felkészültségüknek köszönhető!

 

+1 Legyen síbiztosításod!

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés