Magas-Tátra reloaded

Magas-Tátra reloaded

Kun Tamás
Kun Tamás
2024/06/11
A 2024. évben a szokásosnál előbb, június 2-án hivatalosan is megnyitották a Magas-Tátrában a nyári szezont
Hirdetés

A 2024. évben a szokásosnál előbb, június 2-án hivatalosan is megnyitották a Magas-Tátrában a nyári szezont, ami azt jelenti, hogy ismét látogathatóak és bejárhatóak a téli időszakra lezárt turista útvonalak és megnyitnak, vagy hosszabb nyitvatartással üzemelnek a régió szolgáltatói. A Csorba-tónál hivatalosan 2024.07.07-án nyitották meg a szezont. Ez volt a szolgálati közlemény. 

Magas-Tátra reloaded-2
Magas-Tátra reloaded-2
Magas-Tátra reloaded-1

Nyári szezonnyitó a Magas-Tátrában

A megnyitóra mi is meghívást kaptunk. Volt buli, meg nosztalgiavonat, meg buli a nosztalgiavonaton, szóval jópofa volt… A Magas-Tátra útvonalaival, programjaival, tudnivalókkal és a legkülönbözőbb érdekességekkel egyébiránt rendesen ki vagyunk tömve. Szemezgess az oldalunkon a túraútvonalak között, érdemes szétnézni. Ha rendszeresen jársz errefelé akkor azért, ha nem akkor azért. Tuti kedvet kapsz hozzá.

A turistautak is nyitva

Összesen több, mint 600 km kijelölt turistaút és több, mint 300 km kerékpáros útvonal áll rendelkezésre. A vonatkozó helyi szabályozásokról érdemes előzetesen tájékozódni, elég sok megkötés és korlátozás van érvényben. Mivel évtizedek óta nem jártam erre, először nagyon meglepő volt. De ha összeáll a kép, akkor többnyire érthető. Ez a viszonylag kis terület Szlovákia második leglátogatottabb része, és igyekeznek a lehető legjobb formában tartani… Persze nem muszáj egyből a Gerlachfalvi-csúcsra rohanni, megéri kisebb, könnyebb túrákat is tenni. A Kő-pataki-tó a szokásos fényében tündököl, Tátralomnicról felvonóval is könnyen elérhető. A szépen kiépített állomáson pedig csodálatos panoráma és modern étterem (jó sörrel) található. Ha valaki a csúcsra is szeretne felmenni, annak érdemes előre tervezni és helyet foglalni. Egyébként szerveznek ide „csillagfényes” vacsorákat is, svédasztalos megoldással, a Szlovák Tudományos Akadémia tudósainak szakértő kommentárjaival, és belépéssel az itt található obszervatóriumba. 

Ha a könnyed túrák között szemezgetünk, de a tó körüli sétánál azért többre vágyunk, akkor innen kiépített turistaúton lefelé oldalazva könnyen elérhetünk például a Tarajkára. Ez egy könnyű útvonal, egész végig csodálatos kilátással és többek között olyan vendégházak érintésével, mint a magas-tátrai sherpa rekorder által élete végéig üzemeltetett Kő-pataki vendégház (Skalnata Chata), illetve a Magas-Tátra legrégebbi menedékházaként ismert Rainer. (A Magas-Tátra legkönnyebb kocsmatúrája) A menedékházban rengeteg ereklye, sherpa sztori. És amint azt megtudtam, Tarajkáról bárki vállalhat fuvart ide, vagy a környező menedékházakhoz. Pénzt a hírek szerint nem kap, de övé az élmény és a dicsőség. Zárójelben megjegyzem, a profi szintek 60-100 kg közötti rakománnyal indulnak. (Tudom, az Alpokban, Ázsiáról ne is beszéljünk, de azért hm…)

A tarajkai vízesések látványa és a nyári melegben nem megvetendő hűsítő levegője után megérkezünk a siklóhoz. Itt már egy modern, nagy étterem fogad minket, teljes infrastruktúrával. Lefelé mehetünk tovább gyalog, siklóval, vagy akár a végig aszfaltozott úton le is gurulhatunk az itt bérelhető hegyi gokartokkal. Tarajkáról a vízesések, vagy fordítva az egyik legkönnyebb túra a környéken.

Magas-Tátra reloaded-5
Magas-Tátra reloaded-5

Szállások - Sky Jacuzzi, ha kényeztetni akarod magad

A különböző hegyi programok mellett persze érdemes pár szót ejteni arról is, hogy mi újság van lent, a hegység déli oldalán. Ami a szálláshelyeket illeti, elég jó a választék. Lehet szemezgetni a jó fekvésű luxi hotelekből is, amiből szerencsére nem csak 1-2 létezik, és persze maradtak még retró szállások is bőven. Mi lepróbáltuk a négy csillagos Horizont Hotelt, ami első látásra talán nem az azonnali választásom lett volna, de egy ragyogó példája annak, hogy a ránk maradt régi infrastruktúrából mi mindent ki lehet hozni. Igényes belső terek, hibátlan szobák, 5 csillagos wellness részleg, csodálatos panoráma, és ellentétben azzal, amivel még sok helyen agyon szoktak verni minden igyekezetet, jó konyha! Az épület igazi különlegessége egy privát terasz szaunával, teljes pihenő és kiszolgáló helyiségekkel, továbbá egy „Sky jakuzzival”. Óránként 100 EUR összegért ki is lehet bérelni – a jó értelemben vett hedonizmust nem elutasítók számára erősen ajánlott.

Magas-Tátra reloaded-6
Magas-Tátra reloaded-6

A tátrai fürdők

A szállodák wellness részlegei mellett akadnak még strandok és fürdők. A Poprádi Aquacity rozoga téli napokon, esős nyári napok alternatív programjaként, vagy csak egyszerű lazulós napokon is kiváló célpont lehet. A fürdővel egybeépítve található a 4 csillagos hotel, egy komplett hidegterápiás épület, és a fürdővel szemben egy lelátóval körbe ölelt focipálya. Először kétkedve hallgattam, hogy a Manchester United is ide járt edzőtáborozni. Persze, a világ minden tájára hívják őket, de ők pont Poprádra jönnek. Miután megtudtam, hogy a volt tulajdonos az Angol Királynő jogi tanácsosa volt, már érthetőbb volt Sir Alex Ferguson barátsága is. Végül nem lebecsülendő, de az U19 járt ide – természetesen közöttük is későbbi hírességek. A falon pedig a felbecsülhetetlen ereklyék. Ha egy picit nyugatabbra megyünk, vagy egyszerűen megállnánk hazafelé, gyerekes családoknak jó megálló lehet Besenyőfalu, Besenova élményfürdő nagy csúzdákkal. És ha szülők kapnak egy órácskát, akkor bemehetnek az óriási területen fekvő bel- és kültéri wellness részlegbe. Ez sajnos abszolút „lógatós” rendszerben működik, a kültéri pihenő és jakuzzis részleget is beleértve. Ha szerencsénk van, akkor a nagy szaunában (Szlovákiában a legnagyobb, és tényleg nagy, csak a kályha legalább 2X3 méter), a szaunabajnok Jean ad szauna szeánszt. Szerintem előtte tuti pizzériában dolgozott, úgy tekeri a törölközőket, mint profi pizzasütő a tésztát.

Magas-Tátra reloaded-10
Jean a szauna bajnok
Magas-Tátra reloaded-10
Forrás: Gopass
Magas-Tátra reloaded-10

És egy utolsó tipp a vizes kalandokhoz: A Szentmáriai-víztározó, Liptovska Mara. Az összes vízi sport és őrület, a partjain strandok, erdők, mezők és itt is egy vízipark, a Tatralandia. Én a magam részéről nosztalgikus, jó hangulattal emlékezem a Magas-Tátra hegycsúcsaira, a tipikus tájakra, növényzetre, turistautakra, a Déli oldalon meghúzódó településekre, az alacsonyabb helyeken sokszor „Moha és Páfrány” meséjét idéző millióre, és a két Tátra, illetve a Fátra között elterülő csodálatos látványra. Sajnos évtizedek óta nem jártam erre, azonban az itt eltöltött pár nap után biztosan kerítek a szűk családomra jellemzően soha nem létező hosszú hétvégékből minimum egyet, vagy ha úgy alakul egy teljes hetet, berámolom őket az autóba és visszajövünk.

Magas-Tátra reloaded-9
Magas-Tátra reloaded-9
Hirdetés