Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!

Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!

Pintér László
Pintér László - Támogatott tartalom
2024/10/02
Egyedi és különleges lehetőséget kínálnak a Spar Maraton szervezői: aki futni nem, de mozogni szeretne, városi túra keretében járhatja be Budapest legszebb látványosságait
A túrázásról alighanem mindenkinek a lakott területen kívüli, természetben, erdőben, hegyvidéken történő szabadidős aktivitás jut eszébe. De ki mondta, hogy gyalogolni csak városon kívül lehet? Sőt!

SPAR Városi Túra

A SPAR Maraton szervezői úgy gondolták, hogy a már jól ismert SPAR Maraton mellett lenne helye egy kevésbé intenzív, mégis kellő fizikai aktivitást, látványélményt és kikapcsolódást kínáló programnak. Ennek szellemében tavaly indították útjára a SPAR Városi Túrát, a maraton hétvégéjén. Bár nem első alkalommal rendezik, ez a fajta mozgás továbbra is újdonságnak számít.

“Már az első alkalommal is közel hétszázan regisztráltak” - meséli Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója, aki nem titkoltan saját élmény alapján álmodta meg az eseményt.

Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!-1
SPAR Városi túra
Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!-1
Forrás: BSI

“Régóta szerettem volna csinálni egy nagy budapesti városnéző sétát. Önálló eseményként nehéz megszervezni, viszont adta magát, hogy amikor a maraton miatt egyébként is minden körülmény adott, akkor próbáljuk meg. Hollandiában láttam először ilyen típusú rendezvényt, ahol több nagyvárosban is megrendezik. Náluk a városi gyaloglások is közkedveltek, a lakosság megmozgatásának népszerű módja.

Célunk az, hogy akik nem szeretnek, vagy nem tudnak futni, de szeretnek mozogni, azok egyszer kivételesen ne az erdőben, természetben, hanem Budapest belvárosában, a turistalátványosságok között mozoghassanak. Lássák ők is meg azt a csodát, amiért külföldiek milliói jönnek ide. Néhány óra alatt végigjárni az UNESCO Világörökség részeit, gyönyörködni a budai vár látványában, vagy éppen a budai oldalról elénk táruló pesti panorámában lenyűgöző élmény és méltó megünneplése a másnapi hősöknek, a maratonistáknak.”

Városi túra négy különböző távon, Budapest legszebb részeit érintve

A SPAR Városi Túrán a maraton rajthelyszínéről indulva négy különböző táv közül választhatunk, a nyomvonal Budapest legszebb részeit érinti. A leghosszabb, XL táv 21,5 km, míg a legrövidebb, S táv 6,5 km hosszú. A maraton előtt, október 12-én szombaton délelőtt rendezik, a rajt az ELTE lágymányosi campusánál lesz 08:30-12:30 között. Kocsis Árpád hangsúlyozza, hogy nem versenyről van szó:

“A résztvevők a járdán, a közlekedési szabályokat betartva (piros lámpánál megállva) sétálják végig a választott nyomvonalat. A túra során ellenőrző pontokon a kapott füzetecskébe kell gyűjteni az igazoló pecséteket. A túrát teljesítők befutó csomagot és kitűzőt kapnak. Utána élvezhetik a maraton eseményre szervezett expo hangulatát, ételkóstolóit.”

Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!-2
SPAR Városi túra
Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!-2
Forrás: BSI

A szervezők javasolják az előnevezést, de a helyszínen is lehet nevezni a létszámkeret függvényében.

“A túrát nemcsak vidékieknek ajánljuk. Úgy vélem, hogy a fővárosiak sem gyakran csinálnak ilyen jellegű sétát, amikor koncentráltan kapjuk városunk látnivalóit” - teszi hozzá Kocsis Árpád.

Távok:

XL: 21,5 km
L: 13,5 km
M: 10,5 km
S: 6,5 km

A legrövidebb táv csak Budát érinti, a három hosszabb Pestre is átmegy. Az útvonalak leírását és további részleteket megtaláljátok az esemény honlapján, erre a linkre kattintva.

Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!-3
Túrázz Budapesten a Spar Maratonnal!-3